Μείωση μισθών η λύση;

Μείωση μισθών η λύση;
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΜΕ ΘΕΜΑ "Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" / ΡΟΜΠΟΛΗΣ MOTIONTEAM

Αν ο νέος νόμος Κατσέλη οδηγεί σε μείωση μισθών, αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως θα υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λέει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης και εξηγεί τα πραγματικά προβλήματα στο μοντέλο των επιχειρήσεων στη χώρα

Ο Σάββας Ρομπόλης εξηγεί γιατί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας – το βασικότερο πρόβλημα που αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές- έπεσε κατά 25% την τελευταία 10ετία. Το μοντέλο που έχει αποτύχει και γιατί δεν λειτουργεί:

“Οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε απολύσεις αλλά και σε περικοπές μισθών. Εκτιμώ πως τόσο όσο και η ελληνική οικονομία, αυτές τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με το μνημόνιο, θα τις πληρώσουν πολύ ακριβά. Και λέω θα τις πληρώσουν πολύ ακριβά, διότι εάν πάμε σε μία προσέγγιση εντελώς τεχνική, μεθοδολογική στόχου αποτελέσματος, ανεξάρτητα εάν συμφωνούμε με τα μέτρα ή όχι θα δούμε το εξής:

Ποιος είναι ο στόχος των μέτρων; Η βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας. Δεν πρόκειται όμως να επιτευχθεί ο στόχος με αυτά τα μέτρα!

Τα τελευταία δέκα χρόνια η οικονομία έχει χάσει το 25% της ανταγωνιστικότητάς της και τούτο δεν οφείλεται στο κόστος εργασίας. Οφείλεται στο ότι υπάρχουν 960.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 930.000 απασχολούν από ένα ως δέκα άτομα.

Είναι μικρές επιχειρήσεις, χωρίς νέα προϊόντα, χωρίς καινοτομία χωρίς νέες τεχνολογίες και γι’ αυτό το μεγαλύτερο μέρος το καταναλώνουν τα 3.500.000 νοικοκυριά της χώρας. Δεν έχουν εξαγωγική δυναμική.

Για να την αποκτήσουμε, και όλοι τη θέλουμε, αλλά διαφωνούμε στον τρόπο.

Από τη δεκαετία του 90 και μετά ουσιαστικά ακολουθείται ο ίδιος τρόπος, μείωση των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών των συντάξεων κλπ. Ε αυτό δεν μας έχει δώσει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αντίθετα έχει προσφέρει επιδείνωση.

Διότι βολεύονται οι επιχειρήσεις είτε μέσω των φοροαπαλλαγών είτε μέσω της μείωσης των μισθών και δεν μπαίνουν στις προϋποθέσεις της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Στη βελτίωση και οργάνωση της παραγωγής. Κι αυτό προϋποθέτει να υπάρξει καινοτομία, νέα προϊόντα, στρατηγική, σχεδιασμός και μάρκετιγκ.

Όσο η ελληνική οικονομία δεν τα κάνει αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να ανταγωνιστεί τις άλλες αγορές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Επενδύσεις το κλειδί της οικονομίας

“Για να τα καταφέρει αυτά η Ελλάδα πρέπει αντί για 250 δις. ΑΕΠ που παράγει να παράγει 350, αλλά για να κατορθώσουμε να φτάσουμε στα 100 παραπάνω, επιβάλλεται να έχεις επενδύσεις, επιχειρήσεις με ανταγωνιστικότητα και να βγεις σε μία ευρωπαϊκή αγορά και να πουλήσεις τα προϊόντα σου. Όχι να κλειστείς σε 3.500.000 νοικοκυριά.

Είναι μεγάλο το κόστος, ειδικά για μία οικονομία όπως η ελληνική να έχει μέσα σε πενήντα χρόνια δύο χαμένες γενιές. Μία τη δεκαετία του 60 που τους στείλαμε μετανάστες διότι δεν μπορούσαμε να τους απασχολήσουμε εδώ και χάσαμε όλο αυτόν τον πλούτο των ανθρώπων αυτών και μία νέα γενιά όχι ανειδίκευτη που θα φύγει επειδή δεν θα μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός της εργασίας της 10-15 ώρες ενώ παράλληλα θα παίρνει μισθό με τον οποίον δεν θα μπορεί να ζήσει.

Ο νόμος Κατσέλη έχει μία στόχευση πράγματι. Θέλει με τη μείωση των μισθών και με όλη την απορρύθμιση που επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις να σώσει θέσεις εργασίας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Εμείς από τις έρευνες που έχουμε κάνει ξέρουμε πως η ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις εργασίας δεν σώζονται με τη μείωση των μισθών. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα