ΕΘΝΙΚΗ 2.0: Νέες δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις

ΕΘΝΙΚΗ 2.0: Νέες δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη δανειοδότηση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με την ελληνική οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα και να επιστρέφει στην ανάπτυξη, έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι η αξιοποίηση των 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προσλαμβάνει επιπλέον σημασία, αποτελώντας το όχημα για την ολική μετάβαση της χώρας.

Το μέγεθος της ευκαιρίας τεράστιο. Όπως επίσης, και το μέγεθος της πρόκλησης, δεδομένου ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε σωστά, αποτελεσματικά και συνετά ένα μεγάλο κονδύλι, το οποίο συμπεριλαμβανομένης της μόχλευσης, δηλαδή του τραπεζικού δανεισμού, μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι εφόσον υπάρξει η βέλτιστη αξιοποίηση των παραπάνω χρημάτων, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φθάσει σωρευτικά το 30% -ενδεχομένως και περισσότερο. Εν ολίγοις, το ΑΕΠ θα αυξηθεί σχεδόν κατά 1/3 μέσα σε λίγα χρόνια.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Πώς θα πετύχουμε τη σωστή αξιοποίηση όλων αυτών των χρημάτων. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, η χρήση των πόρων θα πραγματοποιηθεί μέσα από τρεις βασικούς άξονες:

α) ένταξη σε προγράμματα επιδοτήσεων μιας επιχείρησης

β) δάνεια προς χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών για τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης

γ) συμμετοχή της επιχείρησης στην υλοποίηση είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών έργων με χρηματοδότηση του Ταμείου, ως ανάδοχος, υπεργολάβος ή και προμηθευτής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθούν προς τις επιχειρήσεις μέσω της παροχής επιδοτήσεων και δανείων, στη βάση των εξής προτεραιοτήτων:

  • πράσινη μετάβαση

  • ψηφιακός μετασχηματισμός

  • καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη

  • εξωστρέφεια

  • αύξηση μεγέθους μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων

Επιλέξιμοι είναι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έργα που προωθούν τους παραπάνω στόχους και τις παραπάνω προτεραιότητες.

ΕΘΝΙΚΗ 2.0

Και κάπου εδώ έγκειται ο ρόλος των τραπεζών, οι οποίες μέσω της μόχλευσης των 31 δισ. ευρώ, έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Η Εθνική Τράπεζα, υπό αυτό το πρίσμα, έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το ΕΘΝΙΚΗ 2.0.

Έχοντας την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες λύσεις, είναι έτοιμη να στηρίξει τα σχέδια των επιχειρήσεων, παρέχοντας ένα ευέλικτο και λειτουργικό πλαίσιο. Το ΕΘΝΙΚΗ 2.0, συγκεκριμένα, εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε λύσεις χρηματοδότησης για όσες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επιθυμούν να γίνουν πιο πράσινες, ψηφιακά αναβαθμισμένες, εξωστρεφείς και καινοτόμες.

Κλειδί για την επαφή των επιχειρήσεων με την Εθνική Τράπεζα αποτελεί ο υπεύθυνος σχέσεων (Relationship Manager – RM), ο οποίος έχει ως καθήκον να συζητήσει και να εξετάσει όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει κάθε επιμέρους στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος του Ταμείου. Και κυρίως πώς αυτές μπορούν να καταστούν ωφέλιμες για τις ελληνικές εταιρείες.

Τι ακριβώς κάνει εν ολίγοις ο RM; Το εξής απλό μα συνάμα πολύ σημαντικό: Σκιαγραφεί τις ανάγκες της επιχείρησης και προτείνει λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας την ένταξή της στο κατάλληλο πρόγραμμα δράσης.

Το στοίχημα της γρήγορης υλοποίησης

Στόχος της όλης διαδικασίας είναι η εγκριτική διαδικασία να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες για τα μεγάλα επενδυτικά έργα και τον ένα μήνα για τα μεσαία επιχειρηματικά σχέδια. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 31 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το μεγάλο στοίχημα, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει διαφορετικές διαδρομές για την υποδοχή και την αξιολόγηση των αιτημάτων, ώστε να εξετάζονται και να εγκρίνονται ταχύτερα.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης, όπως για παράδειγμα η δραστηριότητα και ο κύκλος εργασιών, ο πελάτης θα έχει στη διάθεσή του όλες τις κατάλληλες επιλογές, προκειμένου να καλυφθεί η οποιαδήποτε ανάγκη μέσω των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου, καθώς και η δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης με εξειδικευμένα προϊόντα.

Η Εθνική Τράπεζα θα αρχίσει να υποδέχεται τα πρώτα αιτήματα των επιχειρήσεων για τη χορήγηση των δανείων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ΕΘΝΙΚΗ 2.0 εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα