Ετοιμασίες για την πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς

Ετοιμασίες για την πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατα την είσοδο του στο ξενοδοχείο Hilton για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσω΄πους των δανειστών την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης πραγματοποίησε σύσκεψη το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της έναρξης του νέου κύκλου επαφών με πρώτο θέμα σήμερα τα ενεργειακά και τις αποκρατικοποιήσεις

Σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, πριν από την έναρξη των νέων επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το θέμα της ενέργειας είναι αυτό που θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα τον κύκλο των συζητήσεων και περιλαμβάνει εκτός από το φλέγον θέμα των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ και τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ των ΕΛΠΕ αλλά και του 17% της μέχρι στιγμής δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Στο θέμα του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων, οι Ευρωπαίοι δανειστές θα ζητήσουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την λειτουργίας και το επιχειρησιακό σχέδιο του Ταμείου.

Μεγάλο άγχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι διαφορές των κειμένων της ΕΕ και του ΔΝΤ, που μπορεί να έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής ( πχ κάποιες πρόσθετες απαιτήσεις του ΔΝΤ ) που θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις στο αμιγώς τεχνικό κομμάτι της συμφωνίας

Μετά από το στάδιο θα πρέπει όλα τα μέτρα να ψηφιστούν και να εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα διατάγματα για να μπορεί η ΕΕ να πιστοποιήσει την υλοποίηση τους στην έκθεση συμμόρφωσης.

Αν για κάποιο λόγο η ψήφιση των μέτρων δεν γίνει μέχρι και τις 15-20 Μαΐου τότε θα χαθεί και το Eurogroup του επόμενου μήνα και τα πράγματα θα είναι πλέον οριακά, καθώς χωρίς την τεχνική συμφωνία δεν θα έχουμε συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα, αφού το Βερολίνο θα βρει αφορμή να υπαναχωρήσει από την υποχρέωση του για τις σχετικές αποφάσεις .

Συνεπώς είναι κρίσιμο η Ελλάδα να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέχρι και τις 22 Μαΐου ώστε 10 – 15 ημέρες μετά να αναγκαστούν και οι δανειστές να έχουν συμφωνία και για τα υπόλοιπα θέματα.

Ως γνωστό στο θέμα της ενέργειας εκκρεμεί ένας οδικός χάρτης για την μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40% μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Το “αγκάθι” θα είναι το χρονοδιάγραμμα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και τα μέσα του 2018, ενώ θα συζητηθούν οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ, την ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ αλλά και του 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα της λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠΕ) θα τεθεί επί τάπητος, δηλαδή, του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων στο οποίο εκκρεμεί ακόμη η δημιουργία εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα