Eurogroup δύο ‘γύρων’ για λύση τον Φεβρουάριο

Eurogroup δύο ‘γύρων’ για λύση τον Φεβρουάριο

Πώς κατεβαίνει η Ελλάδα στην κρίσιμη μάχη του Eurogroup. Σε δύο φάσεις η διεξαγωγή του. Το σενάριο του ανάστροφου "κόφτη" και η καταστροφή, που θα μπορούσε να προκληθεί από ενδεχόμενη καθυστέρηση

Σε δύο «γύρους» θα διεξαχθεί το σημερινό Eurogroup , το οποίο θα έχει ως κεντρικό στόχο ,να διαμορφώσει το τελικό πλαίσιο του διαλόγου, η επιτυχία του οποίου θα φέρει την επιθυμητή για όλους πλέον συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

Το πρώτο «άτυπο» Eurogroup , θα γίνει μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών των μεγάλων οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ , το οποίο θα εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος κ. Πόουλ Τόμσεν . Οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν μια βάση συνεννόησης , σε τρία θέματα ώστε το ταμείο να ενταχθεί στο πρόγραμμα

Το πρώτο, τη λύση για το χρέος. Αν δηλαδή οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να δώσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε το Ταμείο να γνωμοδοτήσει θετικά για την βιωσιμότητα του.

Το δεύτερο, ποιες θα είναι οι τελικές απαιτήσεις προς την Ελλάδα ,σε ότι αφορά στις επιπλέον εγγυήσεις, που θα πρέπει να παρέχει για την διασφάλιση του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ .

Ένα τρίτο θέμα είναι καθαρά «εσωτερικό» και αφορά αποκλειστικά στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για την περίοδο για την οποία θα κληθεί η Ελλάδα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, η Γερμανία ζητούσε να μην αλλάξει ο στόχος για 10 χρόνια, η Γαλλία ζήτησε το μεσοπρόθεσμο να μεταφραστεί σε τρία χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί μοιράστηκαν ανάμεσα στα τρία τα πέντε και τα επτά χρόνια. Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα πρέπει να αποφασιστεί τι ακριβώς σημαίνει μεσοπρόθεσμός στόχος .

Η επίσημη συνεδρίαση

Το επιθυμητό, είναι στην επίσημη συνεδρίαση οι δανειστές να εμφανιστούν με μια κοινή πρόταση, ώστε και Ελλάδα να μπορεί να υπάρχει μια βάση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική να υπάρξει συνολική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος μέχρι και το επόμενο Eurogroup.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα εμφανιστεί με την πρόταση, που έχει προετοιμάσει εδώ και μέρες. Την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη για ένα ή δύο χρόνια και ως προληπτικά μέτρα, την μείωση του αφορολόγητου.

Μάλιστα, θα θέσει ως προληπτικό μέτρο την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% για το 2018, ώστε να κλείσει και το κενό των 700 εκ ευρώ που σύμφωνα με τους δανειστές, υπάρχει για τον επόμενο χρόνο και κρατά ανοιχτό το δημοσιονομικό. Από το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι ούτε και αυτό το μέτρο δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, αφού το υποτιθέμενο «κενό», θα κλείσει από την ανασκόπηση δαπανών (spending review), που θα ολοκληρώσει το ΓΛΚ μέχρι και τον Ιούνιο.

Τόσο ο Τσακαλώτος όσο και ο κ. Χουλιαράκης οι οποίοι βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες προσπαθούν να διαγνώσουν τις διαθέσεις των δανειστών και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και για τις απαιτήσεις σχετικά με τις πρόσθετες εγγυήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ανάστροφος κόφτης

Από την πλευρά των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να σιγουρέψουν την συμμετοχή του ΔΝΤ “ξαναζεσταίνεται” το σενάριο του ανάστροφου κόφτη . Δηλαδή της ψήφισης εκ των προτέρων των μέτρων με ρήτρα ανάκλησης τους αν οι στόχοι επιτευχθούν.

Η ίδια πρόταση είχε πέσει και τον περασμένο Απρίλιο όταν η Αθήνα υποχρεώθηκε τελικά να δεχθεί το προληπτικό κόφτη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Από τότε η Ελληνική πλευρά είχε εξηγήσει ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την ψήφιση μέτρων που θα εφαρμοστούν μελλοντικά.

Ωστόσο στην τωρινή τους πρόταση οι Ευρωπαίοι υπουργού προσφέρουν ως αντάλλαγμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε το ΔΝΤ να γνωμοδοτήσει θετικά για την βιωσιμότητα του χρέους και η Ελλάδα να ενταχθεί τον Μάρτιο στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Καθυστέρηση σημαίνει καταστροφή

Αν η Ελλάδα και οι δανειστές της δεν καταλήξουν σήμερα σε μια βάση διαλόγου οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Μετά το Eurogroup του Φεβρουαρίου, πρώτη η Ολλανδία και αμέσως μετά η Γαλλία μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο και μοιραία θα στραφούν στα «του οίκου τους».

Οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα μεταφερθούν στον Ιούνιο, όταν υπολογίζεται ότι θα σχηματιστούν νέες Κυβερνήσεις στις δύο ευρωπαϊκές χώρες. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, οι νέες Κυβερνήσεις θα είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκές στις ελληνικές θέσεις.

Με το ΔΝΤ εκτός του προγράμματος Γερμανία και Ολλανδία δεν μπορούν να εγκρίνουν νέα δόση δανείου για την Ελλάδα η οποία θα έχει αντιμετωπίσει , συσσωρευμένες απιστήσεις 6,3 δις ευρώ μέσα στον Ιούλιο. Με αυτά τα δεδομένα οι συνθήκες για την Ελλάδα θα θυμίζουν πάλι το καλοκαίρι του 2015 .

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα