Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η πρόσληψη των ανάδοχων τραπεζών για την έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Την Τρίτη θα εκδοθούν οι νέοι τίτλοι. Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς ομολόγων. Τι αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού

Μετά από 3 χρόνια αποχής η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Σήμερα 24 Ιουλίου και ώρα 13:54 ανακοινώθηκε ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το παλαιό 5ετές, λήξης 2019.

Το παλαιό 5ετές λήξης 2019, θα το αγοράσει στο 3,17%, οριακά καλύτερα από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, καθώς το πρώην 5ετές κυμαινόταν μεταξύ 3,53% με 3,32%.

Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί μεταξύ 4,40% με 4,50%, ενώ αναμένεται να αντληθούν 3 δισεκ. ευρώ. Τούτο   γιατί  η ελληνική δημοκρατία θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει την έκδοση σε ύψος ίσο με τα υφιστάμενα ομόλογα τα οποία ως γνωστό είναι 3 δις ευρώ

Ουσιαστικά στην ανακοίνωση το δημόσιο προαναγγέλλει στους υφιστάμενους ομολογιούχους την δυνατότητα πώλησης ή ανταλλαγής των παλιών ομολόγων με τα καινούργια που θα προσφερθούν αύριο 25 και μεθαύριο 26 του μήνα

Εκτιμάται ότι ο συντελεστής κάλυψης θα ανέλθει σε 3 φορές, δηλαδή 9 δισεκ. ευρώ. Από τα 3 δισεκ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καλύψουν το 1,2 - 1,4 δισεκ. ελληνικές τράπεζες και κοινό κεφάλαιο και τα 1,6- 1,8 δις ευρώ ξένοι επενδυτές, μέσω των αναδόχων BNP Baribas, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC.

Η έκδοση του νέου ομολόγου προβάλλει ως πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία για τους υφιστάμενους ομολογιούχους, αφού προσφέρει πολύ μεγάλη απόδοση ομολόγων ( έστω και αν το ετήσιο κουπόνι θα είναι μικρότερο από 4,75% του παλιού ομολόγου), καθώς θα όλα τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν πολύ χαμηλότερες αποδόσεις.

Επίσης, μέσα στην διάρκεια μέχρι και την ωρίμανση του ομολόγου, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους -"προνόμιο", που δεν έχει άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τη σχετική ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι πριν απο λίγο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

Ως σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την ανακοίνωση έκδοσης ομολόγου. Η έκδοση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφειου τύπου του πρωθυπουργού η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί, στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών, στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019 καθώς και στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ενώ όπως τονίζεται η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα: Όπως στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σεCaa2, από τον οίκο Moody's,στις 23 Ιουνίου 2017, στην έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017 καθώς και στη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017 και τέλος στην αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τηνStandardand Poor's,στις 21 Ιουλίου 2017.

SHARE:

24Media Network