Έρχονται τα “ραβασάκια” σε 15.000 καταθέτες του εξωτερικού

Αρχίζει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 15.000 φορολογουμένους που είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι καλούνται να δικαιολογήσουν διαφορές ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα τους και τα ποσά καταθέσεων που έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού την τελευταία διετία
- 30 Οκτωβρίου 2012 18:34
Ξεκίνησε η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 15.000 φορολογουμένους που είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό, και οι οποίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων με αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν στην εφορία και των καταθέσεων που έστειλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2011.
Σύμφωνα με την Ημερησία, με την επιστολή που θα λάβουν οι 15.000 καταθέτες θα καλούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους.
Όσοι από τους καταθέτες δεν δήλωναν αυτά τα ποσά πλέον θα “απειλούνται” με φόρο 45%.
Οι 15.000 φορολογούμενοι περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 54.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις συνολικού ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα χτες στο υπουργείο Οικονομικών καθορίστηκε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα κατατεθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις ώστε να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις από τους φορολογούμενους που είχαν αποκρύψει εισοδήματα. Σε περίπτωση αμφισβήτησης θα πρέπει να αποδείξουν οι φορολογούμενοι ότι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό έχουν αποκτηθεί νόμιμα και έχουν φορολογηθεί προσκομίζοντας τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Σε περίπτωση που λάβουν οι φορολογούμενοι το ειδοποιητήριο θα πρέπει μέσα σε προθεσμία 15 ημερών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, σε συγκεκριμένη «φόρμα», τροποποιητική δήλωση για κάθε έτος. Σε αυτή τη «φόρμα» θα πρέπει να αναγράφεται ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων ανά έτος. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με τους συντελεστές που ίσχυαν την χρονιά που απέκρυψαν εισοδήματα.
Την ίδια ώρα το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα 5.000 περίπου τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Ωστόσο, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αντ. Μπέζα μέχρι αυτή την στιγμή έχουν ολοκληρωθεί μόλις 334 έλεγχοι και τα αποτελέσματά τους έχουν σταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή προστίμων.