Ετήσιο εισόδημα 921 ευρώ, φόρος 3236,66 ευρώ

Ετήσιο εισόδημα 921 ευρώ, φόρος 3236,66 ευρώ
Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Παραλογισμοί που οδηγούν ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 921 ευρώ να φορολογείται με 3236,66 ευρώ υπάρχουν ακόμη και εμφανίστηκαν και στην φετινή εκκαθάριση

Όταν πληρώνεις το 50% του εισοδήματος σου σε φόρους, μιλάς εύκολα για υπερφορολόγηση. Όταν όμως ο φόρος που προκύπτει είναι 2 ή 3 φορές μεγαλύτερος από το ετήσιο εισόδημα που δηλώνεται, αυτό είναι στρέβλωση που κανείς δεν σκέφτηκε να διορθώσει.

Παραλογισμοί που οδηγούν ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 921 ευρώ να φορολογείται με 3236,66 ευρώ υπάρχουν ακόμη και εμφανίστηκαν και στην φετινή εκκαθάριση, αφού η κατάργηση του καθεστώτος των τεκμηρίων διορθώνεται κάθε χρόνο με την μέθοδο των “μπαλωμάτων”.

Χαρακτηριστική περίπτωση, είναι φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 600 ευρώ από ενοίκια και 321 ευρώ από περιστασιακή απασχόληση, δηλαδή με σύνολο εισοδήματος 921 ευρώ για όλο το έτος 2016, με κύρια κατοικία 27 τετραγωνικών μέτρων και ΙΧ αυτοκίνητο 1.500 κυβικών εκατοστών παλαιότητας 7 ετών για τον οποίο προέκυψε, κατά την εκκαθάριση της φετινής δήλωσης, φόρος εισοδήματος προς πληρωμή συνολικού ύψους 3.236,66 ευρώ!

Σε άλλο φορολογούμενο, άγαμο, με ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ από ενοίκια και 480 ευρώ από επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, κύρια κατοικία 80 τ.μ. και ΙΧ αυτοκίνητο 1.300 κ.εκ 11ετίας, προέκυψε φόρος εισοδήματος συνολικού ύψους 3.620,80 ευρώ!

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι πάρα πολύ χαμηλά, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, προσδιορίζουν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δηλαδή, σε κάθε τέτοια περίπτωση, λαμβάνουν υπόψη τους το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που ισχύει για τον άγαμο φορολογούμενο, ή των 2.500 ευρώ, που ισχύει για τον έγγαμο, και προσθέτουν στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης για σπίτι ή και ΙΧ αυτοκίνητο, εφόσον ο φορολογούμενος διέμεινε, κατά τη διάρκεια του 2016, σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατείχε και κάποιο ΙΧ αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης, φορολογείται όχι με την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 – 9.545 ευρώ, αλλά με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες, βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.

Στο φόρο που προκύπτει επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100% και καταλήγουμε στον παραλογισμό ο φορολογούμενος να πρέπει να πληρώσει φόρο δύο ή τρείς φορές το ετήσιο εισόδημα του.

Χωρίς κάποια διόρθωση οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. αναγκάζονται να εφαρμόσουν τις διατάξεις της παραγράφου 1β του άρθρου 34 του νόμου 4172/2013 (του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), σύμφωνα με τις οποίες επί της πρόσθετης διαφοράς τεκμαρτού εισοδήματος εφαρμόζεται η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων, στην οποία ισχύει συντελεστής 22% από το πρώτο ευρώ, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του δηλωθέντος εισοδήματος δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία ή συντάξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα