Νέες φορολογικές δηλώσεις με 10 παγίδες για δυνατούς λύτες

Ναρκοπέδια στο νέο έντυπο φορολογίας φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2012. Τι πρέπει να προσέξετε
- 04 Απριλίου 2013 07:10
Δέκα κωδικούς που κρύβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις ή προσδιορίζουν απαλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο φορολογίας φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2012 που πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα φυσικά πρόσωπα το αργότερο μέχρι τέλος Ιουνίου.
Πρόκειται για δύο παλαιούς κωδικούς-παγίδες που θα πρέπει να συμπληρωθούν από νέους ηλικίας άνω των 19 ετών και από όσους απέκτησαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια, αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών και οι οποίοι κρύβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις με αύξηση του τελικού φόρου που θα υπολογίσει η Εφορία.
Στο έντυπο, σύμφωνα με το Έθνος , έχουν επίσης προστεθεί οκτώ νέοι κωδικοί που επηρεάζουν το ύψος του φόρου εισοδήματος που θα αναγραφεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα, καθώς αφορούν αφορολόγητες δαπάνες, συμψηφισμούς και εκπτώσεις φόρων, καθώς και απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος.
Οι δέκα – κωδικοί παγίδες
Αφορούν συγκεκριμένα:
* Νέους ηλικίας άνω των 18 ετών
* Επιτηδευματίες
* Επιτηδευματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών
* Εμπόρους άνω των 62 ετών
* Εκμισθωτές αποθηκών και πάρκινγκ
* Όσους εισέπραξαν κέρδη από χρηματοοικονομικές επενδύσεις
* Όσους έχουν περισσότερες από μία κατοικίες με παροχή ρεύματος
* Μισθωτούς και συνταξιούχους που υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης
* Όσους προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου
* Όσους δαπάνησαν ποσά για διατηρητέα κτίρια
* Οικογένειες με ανύπαντρα παιδιά, σπουδαστές ή στρατιώτες
Στην πρώτη σελίδα του εντύπου υπάρχει ο κωδικός 327 – 328 που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που για πρώτη φορά φέτος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση ανεξάρτητα από το αν πέρυσι απέκτησαν ή όχι εισόδημα.
Ο κωδικός αυτός ενδέχεται να κοστίσει σε χρήμα στους νέους φορολογουμένους, καθώς αυτοί που έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία θα πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και θα πρέπει να καλύψουν τη σχετική δαπάνη διαβίωσης με εισόδημα ή να επικαλεστούν με παραστατικά και έγγραφα λόγους που θα μειώνουν το ποσό του τεκμηρίου.
Η απειλή των τεκμηρίων
Πέραν των γνωστών και εμφανών τεκμηρίων, υπάρχει και ένα ελάχιστο ποσό διαβίωσης 3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους που η Εφορία υπολογίζει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, αλλά δεν εμφανίζεται πουθενά στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.
Το ποσό αυτό προστίθεται στα υπόλοιπα τεκμήρια διαβίωσης και έτσι αυξάνει το φορολογητέο εισόδημα και συνεπώς το ποσό του φόρου με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών, ο αναλογούν φόρος που θα υπολογίσει η Εφορία κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης με βάση το τεκμαρτό εισόδημα θα ανέλθει στα 400 ευρώ.
Κι αυτό γιατί με βάση το ισχύον καθεστώς για τα τεκμήρια διαβίωσης ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ συν έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο.
Συνολικά, δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.
Σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το τεκμαρτό, δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, αλλά αν το δηλωθέν είναι χαμηλότερο, ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερο φόρο από εκείνον που αναλογεί στο πραγματικό του εισόδημα.
Νευραλγικοί για τη φορολογική ελάφρυνση είναι οι κωδικοί στους οποίους θα αναγραφούν οι αποδείξεις και οι αφορολόγητες δαπάνες.
Τι ισχύει με τις αποδείξεις
Το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται αντιστοιχεί στο 25% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και για εισοδήματα μέχρι 60.000.
Στην περίπτωση που οι αποδείξεις είναι λιγότερες επί της διαφοράς επιβάλλεται φορο-ποινή 10%
Έκπτωση φόρου φέρνουν και οι δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα και ασφάλιστρα ζωής.
Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης για ενοίκια δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ, για τα ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους, για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα 100 ευρώ.
Για τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και κατοικία μέχρι 120 τ.μ., για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και για τις ασφαλιστικές εισφορές η έκπτωση από τον φόρο είναι 10% επί της δαπάνης.