Σύλληψη επιχειρηματία για μη απόδοση ΦΠΑ

Σύλληψη επιχειρηματία για μη απόδοση ΦΠΑ

Η ιδιοκτήτρια γνωστής εταιρείας εμπορία ενδυμάτων και υποδημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ. Χρωστούσε ΦΠΑ ύψους 400.000 ευρώ

Η επιχειρηματίας συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία, κατηγορούμενη για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 400.000 ευρώ, κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2011.

Η 62χρονη αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η σύλληψη έγινε μετά την εγκύκλιο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την εφαρμογή του τροποποιημένου νόμου που προβλέπει τη σύλληψη κατηγορουμένων, με την αυτόφωρη διαδικασία, για φορολογικές παραβάσεις.

Υπενθυμίζεται, πως στην εγκύκλιό του, που εστάλη σε όλες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελής, ανέφερε πως οι φορολογικές παραβάσεις που ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ, θεωρούνται διαρκή αδικήματα και θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η αυτόφωρη διαδικασία κινείται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ποσό υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ, πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, η αυτόφωρη διαδικασία δεν ενδείκνυται, όπου η οφειλή υπερβαίνει μόλις το ποσό των 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι η εγκύκλιος προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Αδαμόπουλου.

Όπως είχε σημειώσει σε σχετική ανακοίνωσή του, η εγκύκλιος του κ. Παντελή, γεννά “εύλογες απορίες και ερωτηματικά, καθώς μεταφέρουν πλέον την προβληματική του ζητήματος από το επίπεδο της νομιμότητας σε αυτό της σκοπιμότητας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα