Fuel Pass: Τα ποσά και η διαδικασία για να το πάρετε
Διαβάζεται σε 5'
Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχώρησαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς. Τι θα ισχύσει για την Ψηφιακή Κάρτα Καυσίμων (Fuel Pass).
- 23 Μαρτίου 2026 14:15
Σε εξειδίκευση των νέων μέτρων οικονομικής στήριξης από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τα οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.
Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι οι κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και χρόνο προσαρμογής και στάθηκε στις επιπτώσεις στην ενέργεια και την οικονομία. Όπως τόνισε, οι πιέσεις στις τιμές ενδέχεται να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, επηρεάζοντας όλη την οικονομία.
«Δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της κρίσης και αυτό υπογραμμίζει την ευθύνη μας να κινηθούμε ψύχραιμα και υπεύθυνα, δεν μπορούμε δηλαδή να εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά εργαλεία από την αρχή. Κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. Θα κινηθούμε σταδιακά και εφόσον χρειαστεί θα παρέμβουμε ξανά» επεσήμανε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι πρόκειται για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα ύψους 300 εκατ. για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών καυσίμων.
Στόχος είναι οι σχετικές πλατφόρμες να ανοίξουν πριν το Πάσχα.
Τι ισχύει για diesel κίνησης και fuel pass
Το πρώτο μέτρο αφορά το diesel κίνησης. Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, αν αυξηθεί πολύ, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς και τελικά οι τιμές στα προϊόντα. «Για τον λόγο αυτό, η απόφαση μας είναι η επιδότηση του diesel κίνησης στο δίκτυο διανομής με 16 λεπτά το λίτρο, ώστε το όφελος στην τελική τιμή με ΦΠΑ να φτάσει περίπου τα 20 λεπτά το λίτρο» επεσήμανε.
Το δεύτερο μέτρο αφορά την ενίσχυση των νοικοκυριών με fuel pass που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρατήρια καυσίμων, μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί.
«Η επιδότηση (θα χορηγηθεί τον Απρίλιο και θα καλύπτει τους μήνες Απρίλιο και Μάιο) έχει υπολογιστεί ώστε να αντιστοιχεί περίπου σε 36 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη. Τελικά το όφελος για τον πολίτη είναι μεγαλύτερο από ό,τι θα προέκυπτε με μία ενδεχόμενη οριζόντια μείωση του ΕΦΚ, που θα μοιραζόταν σε όλους. Εδώ πιάνει τα ¾ με έμφαση στις οικογένειες. Μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερη στήριξη σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο» τόνισε ο κ. Πιερρρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι, βάσει της μέσης κατανάλωσης στη χώρα (70 λίτρα τον μήνα), η ενίσχυση διαμορφώνεται στα 25 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 50 ευρώ για το δίμηνο, ποσό που για τα νησιά ανέρχεται σε 60 ευρώ καθώς το κόστος μετακίνησης είναι υψηλότερο. Επεσήμανε, δε, ότι τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης στα ταξί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα για τις οικογένειες με παιδιά, κατά αναλογία με αυτά που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2 και καλύπτουν περίπου τα 3 εκ των 4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών οχημάτων, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ για τους άγαμους και 35.000 για τους έγγαμους, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Ειδικά για μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 39.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του πρώτου.
Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι προσαυξημένο.
- Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, ανέρχεται σε 50 ευρώ για το δίμηνο με τη χρήση ψηφιακής κάρτας (40 ευρώ χωρίς κάρτα).
- Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους δύο μήνες, ανέρχεται σε 60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής κάρτας (50 ευρώ χωρίς κάρτα).
- Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ (25 ευρώ χωρίς κάρτα) σε ηπειρωτική και 35 ευρώ (30 ευρώ χωρίς κάρτα) σε νησιωτική περιοχή.