Για έξοδο από τα μνημόνια με πλέγμα στήριξης πιέζουν οι Γερμανοί τραπεζίτες

Για έξοδο από τα μνημόνια με πλέγμα στήριξης πιέζουν οι Γερμανοί τραπεζίτες

Μήνυμα για πλέγμα προστασίας, μέσω μιας προληπτικής γραμμής στήριξης μετά τη λήξη του σημερινού προγράμματος τον Αύγουστο στέλνει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στη Φρανκφούρτη, που στο πλαίσιο επαφών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό  (SSM) , παρακάθησαν σε γεύμα με τον γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, οι Ελληνες τραπεζίτες έλαβαν και ένα μήνυμα: αυτή της προστασίας μέσω μιας γραμμής στήριξης, όταν η χώρα, το φετινό Αύγουστο, βγει από το Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, παρουσία του προσκεκλημένου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Σουρνάρα, και ενώπιον του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) , καθώς και του προεδρείου του ΣΕΒ , διεμήνυσε τις θέσεις της Bundesbank – που ταυτόζονται και με αυτές της ΕΚΤ – οι οποίες είναι οι εξής:

Πρέπει να προβλεφτεί τρόπος και να καλυφθεί η ανάγκη για ένα πλέγμα προστασίας μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Στόχος του πλέγματος αυτού θα είναι να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και να διευκολυνθούν οι ελληνικές τράπεζες για την εξασφάλιση φθηνής χρηματοδότησης από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του διοικητή της, κ. Μάριο Ντράγκι  τάσσεται υπέρ της γραμμής πρόληψης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, με την αφορμή της ενιάμεσης έκθεσης για την οικονομία, είχε επίσης μιλήσει για προληπτική γραμμή στήριξης, κάτι που φαίνεται να επανέλαβε και χθες στη Φρανκφούρτη, μιλώντας κατά τη διάρκεια του γεύματος στη Bundesbank.

Στα εσωτερικά της χώρας βέβαια, οι απόψεις αυτές συνήθως καταλήγουν σε κόντρα με την κυβέρνηση, η οποία είναι γνωστό ότι επιθυμεί την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και την επιστροφή στις αγορές χωρίς καμίας μορφής υποστήριξη, φοβούμενη ότι πιθανώς αυτή η προληπτική γραμμή να ενέχει νέες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών.

Παράγοντες της αγοράς πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ,  αν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα μετά το καλοκαίρι και η πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού χρέους δεν επιστρέψει στις επενδυτικές βαθμίδες των οίκων αξιολόγησης.

Ας μην ξεχνάαμε ότι σήμερα, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας χρηματοδοτείται από την Ευρωτράπεζα με 15 δισ. ευρώ ρευστότητα (με μηδενικό επιτόκιο) και με επιπλέον 20 δισ ευρώ, μέσω δανεισμού τον ELA με ετήσιο κόστος 1,5%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα