Η εμπλοκή με τρόικα έσπασε τη συγχώνευση Εθνικής με Eurobank

Η εμπλοκή με τρόικα έσπασε τη συγχώνευση Εθνικής με Eurobank

Τέλος στη διαδικασία συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank έβαλε η τρόικα στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Γιατί έσπασε ο τραπεζικό "γάμος". Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (Vid)

Η λύση της ξεχωριστής αύξησης κεφαλαίου για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank προκρίθηκε τελικά από την κυβέρνηση και την τρόικα, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή για το ζήτημα.

Το θέμα προέκυψε από τις ενστάσεις που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας ενιαίας τράπεζας – περίπου 170 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το ΑΕΠ της χώρας – καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εμφανιστεί εξαρχής αρνητικοί με το σενάριο του τραπεζικού γάμου.

Έτσι, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank περνούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο κρατικοποιεί τις δύο τράπεζες.

Και, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας:

“Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.

Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει – είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών – Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος”.

Μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να “σηκώσουν” το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Στουρνάρας: Απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Σημειώνεται ότι, μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι “οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς”.

Νέο ραντεβού με την τρόικα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Στουρνάρα, οικονομικού επιτελείου και τρόικας στις 21.00 την Κυριακή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει νέο ραντεβού αύριο Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα, ενώ ισχύει στο ακέραιο η μεσημβρινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ότι έχει επέλθει σημαντική πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, όπως αυτό των άμεσων απολύσεων 20.000 επίορκων από το δημόσιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα