Η φοροδιαφυγή έγινε αλλά τα πρόστιμα μάλλον επιστρέφονται

Στην δυσάρεστη θέση να επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα και προσαυξήσεις βεβαιωμένης φοροδιαφυγής είναι πιθανό να βρεθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο οικονομικών
- 08 Μαρτίου 2018 14:49
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία λιγο ως πολύ κηρύσσονταν παραγεγραμμένες – υπό προϋποθέσεις – οι υποθέσεις που ελέγχονταν για φοροδιαφυγή και δεν είχε ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα εντός πενταετίας. Πρακτικά η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού δικαστηρίου «παρέγραφε» ελέγχους που είχαν ολοκληρωθεί και αφορούν τις φορολογικές χρήσεις έως και το 2011.
Μεγάλο μέρος όσων ελέγχονταν για απόκρυψη εισοδημάτων κυρίως μέσω της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της λίστας Μπόργιανς η των 27500 εμβασμάτων στο εξωτερικό και ο έλεγχος είχε ολοκληρωθεί είχαν προσέλθει και είχαν πληρώσει από το 50% τους διαφυγόντες φόρους πρόστιμα και προσαυξήσεις για τα αδήλωτα εισοδήματα που είχαν εντοπιστεί ( για να αποφύγουν την ποινική διαδικασία ) μέχρι και το σύνολο των οφειλόμενων. Έκτοτε τηρούσαν στάση αναμονής περιμένοντας την απόφαση.
Αυτό προκύπτει και από στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στην Βουλή για την εξέλιξη των ελέγχων στις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής. Με βάση τα στοιχεία αυτά σε 1934 ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί έχουν καταλογιστεί φόροι και προσαυξήσεις 919 εκ ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί τα 107 εκατ. ευρώ.
Αν και οι ολοκληρωμένων έλεγχοι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εισπράξεις παρουσιάζουν κάμψη. Στοιχεία τα οποία είχαν παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2017 ανέβαζαν τα βεβαιωθέντα πρόστιμα στο ποσό των 264.585.023 ευρώ από τα οποία είχαν εισπραχθεί τα 43.477.499 ευρώ.
Τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν από τον Μάιο του 2017 και μετά και αν και βεβαιώθηκαν 320 εκατ. ευρώ, τελικώς εισπράχθηκαν μόλις 19,5 εκατ. ευρώ.
Μόνο από την λίστα Λαγκάρντ , από τον Μάιο και μετά το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει μόλις 1,14 εκατ. ευρώ δηλαδή το 1,71% του ποσού που βεβαιώθηκε) ενώ αντίστοιχη ήταν η επίδοση και από τη λίστα των εμβασμάτων από τα οποία βεβαιώθηκαν μη δηλωμένα εισοδήματα 149,44 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 1,65 εκατ ευρώ.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ οι ελεγχόμενοι για χρήσεις μέχρι και το τέλος του 2011 για τους οποίους υπήρχε αποτέλεσμα των ελεγκτικών υπηρεσιών και είχαν πληρώσει έστω και το μισό των οφειλόμενων περνούν στην αντεπίθεση.
Μπορούν να κάνουν προσφυγές για να πάρουν πίσω αυτά που πλήρωσαν αφού αφορούσαν παραγεραμμένες χρήσεις για τις οποίες η φορολογικής διοίκηση δεν δικαιούνταν πλέον να επιβάλλει πρόστιμα ή άλλες διοικητικές κυρώσεις. Τούτο παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι που είχαν ολοκληρωθεί είχαν καταλήξει σε αποτελέσματα που έδειξαν απόκρυφη εισοδήματος και άρα … φοροδιαφυγή.
Η εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστέρηση ελέγχου των διάφορων «λιστών» οι οποίες παρότι βρίσκονταν στα χέρια των ελληνικών αρχών από τις αρχές του 2011 παρέμεναν πολλά χρόνια σε υπουργικά συρτάρια με τον έλεγχο να ξεκινά – όχι χωρίς προβλήματα – από το 2015 και μετά.