Καμπανάκι από ΕΚΤ: Χωρίς “φθηνό χρήμα” θα βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα μείνει εκτός Προγράμματος

Καμπανάκι από ΕΚΤ: Χωρίς “φθηνό χρήμα” θα βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα μείνει εκτός Προγράμματος

Τι δηλώνουν στην εφημερίδα "Αγορά" κύκλοι της ΕΚΤ

Χωρίς «φθηνό χρήμα» θα βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δεν βρεθεί λύση για την «επόμενη ημέρα» με την προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλώνουν στην εφημερίδα «Αγορά» κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Εάν η Ελλάδα είναι εκτός Προγράμματος, τότε πράγματι μέρος του ενεχύρου που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι αυτομάτως επιλέξιμο προκειμένου να λαμβάνουν χρηματοδότηση. Τότε, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο ενέχυρο ή να ζητήσουν έκτακτη ρευστότητα (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος»,τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Η χρήση της «γραμμής» του ELA, που είχε «ανοίξει» το 2012 με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας έως 100 δισ. ευρώ, θεωρείται «ακριβή», καθώς το επιτόκιο ανέρχεται σε 4%. Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι η ΕΚΤ κινείται προς την κατεύθυνση του περιορισμού της για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Την τρέχουσα περίοδο, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αρκετά φθηνά από την ΕΚΤ, δίνοντας ως ενέχυρο ομόλογα και έντοκα του Δημοσίου, καθώς και «τιτλοποιήσεις».

Τα ενέχυρα «κουρεύονται» από την ΕΚΤ κατά 70%, αλλά ήδη η Κεντρική Τράπεζα περιορίζει σταδιακά το «κούρεμα» στο 40%, χορηγώντας έτσι επιπλέον σημαντική ρευστότητα.

Όπως εξηγούν στην «Α» οι κύκλοι της ΕΚΤ, στην Ελλάδα γίνεται μια εξαίρεση. Πρόκειται για την «εξαίρεση που έχει δοθεί για τις ελληνικές τράπεζες (waiver) και είναι μια διαδικασία που ισχύει για τις χώρες που είναι σε Πρόγραμμα και τα ομόλογα των οποίων δεν είναι επιλέξιμα ώστε να μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ».

Τέλος, ερωτηθέντες σχετικά, οι κύκλοι της ΕΚΤ διευκρίνισαν ότι «τα όποια δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα περί διακοπής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και ανέφεραν ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε κάτι τέτοιο σαν διαπραγματευτικό όπλο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα