“Καμπανάκι” για τη μεταποίηση: Θα συρρικνωθεί και άλλο το 2023

“Καμπανάκι” για τη μεταποίηση: Θα συρρικνωθεί και άλλο το 2023
Το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας) στην Ξάνθη, το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ) Eurokinissi

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,6% το 2023, καθώς οι δύσκολες συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης συνεχίζονται.

Σε διαρκή συρρίκνωση βρίσκεται ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® από την S&P Global.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ο Δεκέμβριος ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο η δραστηριότητα των επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε υπό των 50 μονάδων, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης στον τελευταίο μήνα του 2022 υποχώρησε στις 47,2 μονάδες, από 48,4 μονάδες τον Νοέμβριο. Η τιμή αυτή συνιστά τη χαμηλότερη για το περασμένο έτος και είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 ο δείκτης ΡΜΙ είχε βρεθεί σε σχεδόν ιστορικό υψηλό ρεκόρ διαμορφούμενος στις 59 μονάδες (59,3 μονάδες το ιστορικό ρεκόρ τον Αύγουστο του 2021). Έκτοτε, η πορεία του εν λόγω δείκτη είναι πτωτική στους εννέα από τους 12 μήνες.

Το ενεργειακό κόστος, ο πληθωρισμός και η μειωμένη ζήτηση έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας αυτής. Μάλιστα, η συρρίκνωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού ήταν μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, είπε ότι:

«Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου υπέδειξαν ένα απογοητευτικό τέλος του 2022 για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι συρρικνώσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών απέκτησαν δυναμική. Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού αποδυναμώθηκε περαιτέρω από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την ευρείας κλίμακας οικονομική αβεβαιότητα.

Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες δεν αποθαρρύνθηκαν ιδιαίτερα από την επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών. Οι προσδοκίες ως προς την παραγωγή κατά το επόμενο έτος ενισχύθηκαν χάρη στις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης και των επενδύσεων μέχρι το τέλος του 2023, και για επιστροφή των επιπέδων απασχόλησης σε επίπεδα ανάπτυξης, μολονότι σε μεγάλο βαθμό για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Οι υψηλότεροι από τον μέσο όρο ρυθμοί αύξησης διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, παρότι οι αυξήσεις των τιμών εισροών και των χρεώσεων εκροών μετριάστηκαν σημαντικά.

Ιδιαίτερα οι αυξήσεις των τιμών πώλησης ήταν αισθητά υψηλότερες από τη γενική τάση που επικρατεί στην έρευνα. Οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανόν να εξασκήσουν περαιτέρω πίεση στις δαπάνες των πελατών όσο βαδίζουμε στο 2023.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,6% το 2023, καθώς οι δύσκολες συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης συνεχίζονται».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα