Κυβερνητική διάψευση του Reuters περί “καλοκαιρινής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές”

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters για την έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα, πριν τον Αύγουστο. Τι δήλωσε κυβερνητική πηγή
- 17 Ιουνίου 2014 17:54
Ανυπόστατο χαρακτήρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή το δημοσίευμα του Reuters, ότι η Ελλάδα εξετάζει την έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι στην περίπτωση που δεν απελευθερωθούν οι δύο υποδόσεις που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα.
Η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που δεν τίθεται θέμα για την εκπλήρωση των 12 δράσεων.
Η έξοδος ή όχι στις αγορές είναι ένα ενδεχόμενο και παράλληλα δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν συναρτάται με τις δράσεις που εκκρεμούν και με την εκταμίευση των δόσεων.
Το δημοσίευμα του Reuters
Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μία νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, σε συνέχεια της φετινής επιτυχούς επιστροφής της στις κεφαλαιαγορές, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.
Η Αθήνα εξετάζει τώρα μία έκδοση, πιθανόν 7ετούς διάρκειας, πριν από τον Αύγουστο για να αντλήσει 2-3 δισ. ευρώ, επωφελούμενη από τα χαμηλά επίπεδα 4,5 ετών, στα οποία κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η έκδοση θα ακολουθήσει την πώληση 5ετών ομολόγων, ύψους 3 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο, η οποία αποτέλεσε την πιο σαφή ένδειξη ότι η χώρα αναδύεται από την επώδυνη κρίση χρέους και ότι θα μπορούσε να βγει σύντομα από το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι συνθήκες στις αγορές είναι καλές για μία νέα έκδοση ομολόγων το καλοκαίρι. Μιλάμε για μία μικρού μεγέθους έκδοση, περίπου 2-3 δισ. ευρώ, με πρωταρχικό στόχο τη συμπλήρωση της καμπύλης των αποδόσεων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διαμορφώσει όλες τις λεπτομέρειες.
Η Αθήνα επιχειρεί να διορθώσει το κενό που υπάρχει στις μεσοπρόθεσμες εκδόσεις στην καμπύλη των αποδόσεων. Εξέδωσε τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και το 5ετές ομόλογο τον Απρίλιο, αλλά οι λήξεις των ομολόγων της από εκεί και πέρα εκτινάσσονται από 10 έως 30 χρόνια.
«Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον τόσο για ένα 7ετές όσο και για ένα 3ετές ομόλογο. Μία 7ετής έκδοση είναι πιο πιθανή (το καλοκαίρι). Αργότερα, θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ένα τριετές ομόλογο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Μετά από την παραλίγο έξοδό της από το ευρώ το 2012, η προοπτική της Ελλάδας βελτιώθηκε γρήγορα τους τελευταίους μήνες, αναφέρει το Ρόιτερ, καθώς η εξαετής ύφεση της οικονομίας της προβλέπεται να τελειώσει φέτος και σημείωσε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα πέρυσι, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της.