Κυβερνητικές πηγές: Απενεργοποιούμε την ωρολογιακή βόμβα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ

Κυβερνητικές πηγές: Απενεργοποιούμε την ωρολογιακή βόμβα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου Eurokinissi

Το “πακέτο σωτηρίας” της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει τιμολογιακές αυξήσεις, υπερασπίζονται από το Μαξίμου. Τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μη υιοθετώντας το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ” οδηγούσε τη χώρα σε μία κατάσταση “χωρίς ΔΕΗ” και πως η μαύρη τρύπα ήταν μεγαλύτερη από ό,τι υπολογιζόταν με κίνδυνο το Σεπτέμβριο να υπήρχε στάση πληρωμών στους εργαζόμενους

Τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τη “μαύρη τρύπα” στη ΔΕΗ και την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, υπερασπιζόμενες το “πακέτο σωτηρίας” της επιχείρησης.

Το οποίο πακέτο περιλαμβάνει τιμολογιακές αυξήσεις και θα το παρουσιάσουν στην διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και ο πρόεδρος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.

Από το Μαξίμου κάνουν λόγο για μία “ωρολογιακή βόμβα” που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην υιοθετήσει το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ” οδηγούσε τη χώρα σε μία κατάσταση “χωρίς ΔΕΗ” και πως η μαύρη τρύπα ήταν μεγαλύτερη από ό,τι υπολογιζόταν, αιτιολογώντας την ανάγκη λήψης άμεσα των συγκεκριμένων μέτρων.

“Όπως είναι καλά γνωστό, η Δ.Ε.Η. ήταν μια από τις ωρολογιακές βόμβες που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Τέτοια εποχή το 2014, η Δ.Ε.Η. είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης υποχώρησε στο 1/7 περίπου του ποσού αυτού. Κι αυτό, γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν υιοθέτησε το σχέδιο της «μικρής» Δ.Ε.Η. που υπήρχε πριν, κατέληξε σε μία «κουτσή» Δ.Ε.Η. και έσερνε τη χώρα σε μια προοπτική «χωρίς Δ.Ε.Η.»” ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ” είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 και ουσιαστικά προέβλεπε το σπάσιμο της Επιχείρισης οριζόντια στα δύο με το μικρότερο κομμάτι να ιδιωτικοποιείται. Κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση των τότε κομμάτων της αντιπολίτευσης, εργαζόμενων και συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του 2015 δεν δέχθηκε να εφαρμόσει το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, ωστόσο οι εταίροι και δανειστές επέμεναν για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη χαλάρωση της δεσποζουσας θέσης της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί η έτερη “λύση” της πώλησης ρεύματος σε ιδιώτες σε χαμηλότερες τιμές από το κόστος παραγωγής του. Σημειωτέον ως προς αυτό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την ΕΕ την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δηλώσει εξαρχής ότι θα λάμβανε μέτρα για τη ΔΕΗ. Από το Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει για το θέμα της Δ.Ε.Η.: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας. Και αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση. Θα εντοπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Και, αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή.»

Επομένως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να σώσει τη Δ.Ε.Η, τονίζουν από το Μαξίμου. Προσθέτουν μάλιστα ότι “αυτό το αντιλαμβάνονται ήδη οι επενδυτές, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες.” Αλλά τονίζουν ότι για να σταθεί, όμως, στα πόδια της η Δ.Ε.Η., απαιτείται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο.

“Κάθε μέρα που περνά, δυστυχώς, βρίσκουμε ότι στα ταμειακά διαθέσιμα και στις υποχρεώσεις της Δ.Ε.Η. υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμούσαμε όταν είχαμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας”, υπογραμμίζουν επίσης κυβερνητικές πηγές.

Χαρακτήριζαν επομένως “επιτακτική ανάγκη” την ανάληψη πρωτοβουλιών “προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την επιβίωσή της, μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα για το 2018 και το 2019 μέχρι στιγμής.”

Μάλιστα, τονίζουν ότι, το ενδεχόμενο επιδείνωσης των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για την βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Επισημαίνουν δε ότι ήδη ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 ότι υπάρχει «ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Μεταξύ άλλων, από το Μαξίμου επισημαίνουν ως προς τη δέσμη μέτρων για τη ΔΕΗ ότι η αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Και σημειώνουν ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.

Αναφέρουν επίσης ότι η απόφαση για τη μείωση της προνομιακής έκπτωσης των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων, είναι άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ και καταλήγουν: “Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης. Άλλωστε εκτός από αυτούς πλάτη καλούνται να βάλουν όλοι, και οι καταναλωτές και οι παραγωγοί των ΑΠΕ και οι ανταγωνιστές της εταιρείας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα