Λαγκάρντ: Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται… περίεργα ως σύμμαχοι

Διαβάζεται σε 2'
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ Associated Press

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχολίασε σήμερα από το Νταβός της Ελβετίας την “περίεργη” συμπεριφορά των ΗΠΑ ως σύμμαχοι

Την «περίεργη» συμπεριφορά των ΗΠΑ ως σύμμαχοι σχολίασε σήμερα από το Νταβός της Ελβετίας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, και απηύθυνε έκκληση για ενότητα και αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξή της στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν ενεργούν πάντα με τρόπο που παραπέμπει σε σύμμαχο. «Όταν είσαι σύμμαχος εντός της Βορειοατλαντικής Συνθήκης και μοιράζεσαι δεκαετίες ιστορίας, το να απειλείς να καταλάβεις περιοχές όπως η Γροιλανδία ή να επιβάλεις δασμούς και άλλους περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο δεν είναι ακριβώς συμπεριφορά σύμμαχου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ θα παρακολουθήσει σήμερα την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός, χωρίς να προγραμματίζει προσωπική συνάντηση μαζί του. «Το πρόγραμμά μου δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, αλλά θα τον ακούσω γιατί ο τρόπος που εκφράζεται είναι ενδιαφέρον», ανέφερε.

Σχετικά με την αντίδραση της Ευρώπης, η Λαγκάρντ υπογράμμισε: «Μόλις ο πρόεδρος Τραμπ επαναπροσδιορίσει τη θέση του, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να καθορίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα. Για μένα, θεμελιώδης παραμένει η ενότητα και η αποφασιστικότητα».

Κλείνοντας, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι παραμένει σε εγρήγορση: «Δεν ανησυχώ, αλλά παρακολουθώ προσεκτικά πώς οι ηγέτες θα διαχειριστούν την κατάσταση, είτε θετικά είτε με κλίμα αντιπαλότητας».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα