Λιανεμπόριο: “Στην πρέσα” ένδυση και υπόδηση
Διαβάζεται σε 2'
Οι πωλήσεις μειώθηκαν σε δύο από τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων, και με την ένδυση- υπόδηση να πλήττεται για έναν ακόμη μήνα.
- 31 Μαρτίου 2026 13:36
Αύξηση 4,5% με β΄άση την ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιανουάριο εφέτος, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν σε δύο από τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων, και με την ένδυση- υπόδηση να πλήττεται για έναν ακόμη μήνα.
Ειδικότερα, ο τζίρος κινήθηκε ανοδικά σε:
- Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (10,4%),
- Βιβλία- Χαρτικά- Λοιπά είδη (9,4%),
- Έπιπλα-Ηλεκτρικά είδη- Οικιακό εξοπλισμό (8,6%),
- Φαρμακευτικά- Καλλυντικά (7,6%),
- Τρόφιμα- Ποτά- Καπνό (4,1%) και
- Πολυκαταστήματα (3,7%).
Στον αντίποδα, μειώθηκε σε
- Ένδυση- Υπόδηση (3%) και
- Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (2,3%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε αύξηση 4,5% τον Ιανουάριο 2026 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2025, αλλά σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2025 σημείωσε μείωση 15,8%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,9% τον Ιανουάριο 2026 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2025.
Ενώ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε αύξηση 7% τον Ιανουάριο 2026 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2025, αλλά σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2025 παρουσίασε μείωση 16,9%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,8% τον Ιανουάριο 2026 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2025.