Με ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις ξεκινά η αξιολόγηση

Με ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις ξεκινά η αξιολόγηση
ÅêäÞëùóç ôïõ The Economist, "The World in 2016 Gala Dinner" ôçí ÐáñáóêåõÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ) Eurokinissi

Ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων ξεκινά την Τρίτη. Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, μέχρι τα μέσα του 2018, αποτελεί ένα από τα σημεία τριβής. Αναλυτικά όσα θα συζητηθούν στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές

Με τα θέματα της ενέργειας και των αποκρατικοποιήσεων ξεκινούν την Τρίτη οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Πρόκειται για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέχρι και τις 22 Μαΐου.

Ως γνωστό στο θέμα της ενέργειας εκκρεμεί ένας οδικός χάρτης για την μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40% μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Το “αγκάθι” θα είναι το χρονοδιάγραμμα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και τα μέσα του 2018, ενώ θα συζητηθούν οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ, την ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ αλλά και του 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα της λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠΕ) θα τεθεί επί τάπητος, δηλαδή, του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων στο οποίο εκκρεμεί ακόμη η δημιουργία εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη των συζητήσεων το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου με την ΕΕ ( MOU) και το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ(ΜΕFP- Memorandum of Economic & Financial Policies) θα σταλούν στην Αθήνα θα βρίσκονται ήδη στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία θα έχουν ομοιότητες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι ταυτόσημα.

Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, θα περιέχει τα ίδια βασικά μέτρα πολιτικής με αυτό της ΕΕ, αλλά θα αναμένει την ολοκλήρωση του, όταν ληφθούν και οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τα πλεονάσματα μετά το 2018 για να συμπληρώσει και το τμήμα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Επίσης τα μέτρα θα πρέπει όχι μόνο να ψηφιστούν αλλά και να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, που θα επιτρέπουν την άμεση εφαρμογή τους, με το οικονομικό επιτελείο να θέλει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου.

Το Μαξίμου πάντως σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Αυτό που δεν θέλουν να σκέφτονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να προχωρήσει κανονικά η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή και να μην ευοδωθούν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

Δείτε ΕΔΩ τα μέτρα της διετίας 2019-2020

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα