Ύφεση 1,1% του ΑΕΠ το Δ’ τρίμηνο του 2016

Ύφεση 1,1% του ΑΕΠ το Δ’ τρίμηνο του 2016

Αναθεώρησε επί τα χείρω η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο πέρυσι. Οριακή μείωση -0,05% για το σύνολο του 2016. Πώς εξηγείται η διαφορά σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση. Την Κομισιόν, η οποία αναμένει ανάπτυξη το 2017, επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση

Οριακή ύφεση (- 0,05% του ΑΕΠ) καταγράφει πλέον η οικονομία για το σύνολο του 2016 μετά την σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για το Δ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου που ανακοίνωσε πρι λίγο η ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία η οικονομία καταέγραψε ύφεση 1,1% του ΑΕΠ αντί ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ που ήταν η πρώτη εκτίμηση Στατιστικής Αρχής.

Από την δεύτερη μέτρηση της στατιστικής αρχής, διαπιστώνεται ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του χρόνου παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17.

Στην σύγκριση σε ετήσια βάση κατά το 4ο τρίμηνο 2016 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2015 το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση κατά 1,1%, έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.

Επίσης υπήρξαν αναθεωρήσεις, μικρότερης κλίμακας, και στα προηγούμενα τρίμηνα, όπως για παράδειγμα το τρίτο, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, αντί αρχικής εκτίμησης για 2,2%.

Με βάση τις παραπάνω αναθεωρήσεις, τελικά το 2016 έκλεισε με οριακά αρνητικό πρόσημο (0,05%), αντί της προηγούμενης εκτίμησης για θετική πορεία 0,3%.

Η αναθεώρηση της πρώτης πρόβλεψης κατά 1,4% του ΑΕΠ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι, αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Κυβερνητικές πηγές: Περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου

Στα λεγόμενα εκπροσώπου της Κομισιόν, που επεσήμανε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και όχι τελικά, παρέπεμπαν πηγές της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου».

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αναφορικά με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, πηγές της κυβέρνησης -μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, όπου δεν συζητήθηκε η διαπραγμάτευση αλλά μόνο το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση- σχολίαζαν ότι η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία, είναι προσωρινά, περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας παραμένει το επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Μαρτίου. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική: Να κλείσει το Staff Level Agreement και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ανασκόπηση για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα.

Ως προς το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, παρουσίασε το εκτενές κείμενο, το οποίο θα αποτελεί τη βάση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα συνδιαμορφωθεί μετά από ευρεία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.

Ανάπτυξη το 2017 αναμένει η Κομισιόν

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017», ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα οικονομικών, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η Αν. Μπράιτχαρτ ανέφερε πως η Επιτροπή «σημειώνει» τα εν λόγω νούμερα, υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι τριμηνιαία και επομένως όχι τελικά. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη γι’ αυτό το έτος και, όπως κάναμε ξεκάθαρο στις προβλέψεις μας, η διατήρηση του μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση της εφαρμογής τους είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας πως η εργασία με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους συνεχίζεται με στόχο να συνεχιστεί η πρόοδος και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείσα εάν η αποστολή στην Αθήνα αναμένεται να τερματιστεί χωρίς συμφωνία, ανέφερε ότι η εργασία συνεχίζεται και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώνεται. «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», συμπλήρωσε η ίδια.

Σταϊκούρας: Τα στοιχεία διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα

«Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη δήθεν επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα στοιχεία τον διαψεύδουν», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ σημειώνει πως η οικονομία επέστρεψε το 2015 και παρέμεινε το 2016 σε ύφεση και πως ακόμη το Α.Ε.Π. δεν έχει φτάσει εκεί που ήταν το 2014.

Ανέφερε, επίσης, ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η μεταβολή του Α.Ε.Π. παρουσιάζει σημαντικό αρνητικό πρόσημο τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του αντίστοιχου του 2015, καθιστώντας αυτό το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που παραμένει και διογκώνεται λόγω, κυρίως, της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Η Κυβέρνηση έχει ήδη συσσωρεύσει τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην κοινωνία. Δεν έχει όμως ούτε την ικανότητα, ούτε το σχέδιο, ούτε τη βούληση να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αντιθέτως, με την αναποτελεσματικότητα, την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες που την χαρακτηρίζουν, σέρνει την οικονομία στη στασιμότητα και βυθίζει την κοινωνία στο τέλμα», πρόσθεσε ο τομεάρχης οικονομικών και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(Πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα