Άπιαστο όνειρο οι επενδύσεις στην Ελλάδα

default image

Σε αδιέξοδο οδηγείται η κατά τα άλλα πολυδιαφημισμένη επένδυση στο Ελληνικό. Διαφωνίες στους όρους συνεκμετάλλευσης, οδηγούν το Κατάρ σε υποχώρηση. Αιχμές για "ερασιτεχνικές κινήσεις" της Ελλάδας

Ξεκίνησε ως μία από τις πιο πολυδιαφημισμένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατά μία έννοια μάλιστα, αποτελεί και την κύρια επένδυση – σύμβολο, ώστε να σηματοδοτηθεί η νέα εποχή, κάτι που η κυβέρνηση σφόδρα επιθυμεί.

Όμως,  η επένδυση στο Ελληνικό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, κόλλησε και οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών κάθε άλλο παρά προχωράνε.

Οικονομικός παράγοντας που συνομίλησε με την εφημερίδα αποδίδει το τέλμα των διαπραγματεύσεων στις “ερασιτεχνικές κινήσεις” της ελληνικής πλευράς, ενώ ανέφερε σχετικά πως “Η επένδυση είναι δύσκολο να προχωρήσει σ’ αυτή τη φάση”.

Άλλος όμως παράγοντας, πάντα μιλώντας στην ίδια εφημερίδα υποστήριξε ότι η επένδυση έχει κολλήσει επειδή υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την αξιοποίηση των 5.300 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, φαίνεται πως οι διαφωνίες τους εστιάζονται στους “όρους συνεκμετάλλευσης”.

Πρέπει όμως να σημειωθεί εδώ πως μέχρι πρόσφατα, ο υπουργός Επικρατείας, άφηνε να εννοηθεί ότι το Κατάρ έχει συμφωνήσει στο σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο για το Ελληνικό και ότι τα προβλεπόμενα από το μνημόνιο συνεργασίας πέντε δισ., θα δίνονταν κανονικά.

Ίσως εκεί να εστιάζεται και η προ μηνών δήλωση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος είχε πει στο Reuters πως το Κατάρ δεν είναι ο μοναδικός πιθανός επενδυτής. Το πρότζεκτ θα παρουσιαστεί και σε άλλους υποψηφίους για να επιλεγεί η καλύτερη για το Δημόσιο λύση.

Ο υπουργός Επικρατείας λοιπόν εμφανίζεται, σύμφωνα πάντα με την Ελευθεροτυπία, να αναζητεί για το Ελληνικό εναλλακτικούς επενδυτές από την Ασία.

“Η επικείμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους θα ρίξει τις τιμές της γης τα επόμενα 2-3 χρόνια τουλάχιστον κατά 30% κι αυτό το μεταφέρουν οι ξένοι επενδυτές στον υπουργό Επικρατείας”, επισημάνθηκε στην εφημερίδα.

Παράλληλα, φαίνεται πως η παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών από τον υπουργό τους τελευταίους μήνες σε Μέση Ανατολή (Ισραήλ), ΗΠΑ και Ασία εξαντλείται στη βάση ότι “εμείς πουλάμε τα πάντα”, χωρίς όμως συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο.

Να σημειωθεί πως τον Οκτώβρη του 2010, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την επένδυση στον Αστακό για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τότε, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, εμφανίστηκαν απόλυτοι, ότι η επένδυση στον Αστακό “δεν θα επηρέαζε το πακέτο των 5 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα