Μοσκοβισί: Πολύ κοντά σε συμφωνία

Μοσκοβισί: Πολύ κοντά σε συμφωνία
Συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ απαντώντας σε ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι μεταξύ Ελλάδος και θεσμών δεν έχει ξεσπάσει καμία νέα κρίση

«Για την Ελλάδα, επειδή ετέθη το θέμα, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της Κομισιόν, είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά. Δεν πρέπει να κάνουμε σα να έχει προκύψει νέα κρίση η οποία μπορεί να ξεσπάσει, ενώ έχει υπάρξει μεγάλη προσέγγιση στον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και έχω κάθε ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε αυτή τη συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον προσπαθεί να επιτύχει η Κομισιόν με πολύ αποφασιστικότητα. Θα εργαστούμε για το θέμα αυτό με πολλή ψυχραιμία, αντικειμενικότητα και βούληση. Βούληση από κοινού θα έλεγα, ώστε η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις και ενισχυμένη να επανέλθει στην ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όπου, φυσικά, το Σχέδιο Γιούνκερ και η δραστηριότητα της ΕτΕπ, είναι βασικής σημασίας» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί .

Ο κ. Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο συζήτησης για την Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕπ) και το γενικότερο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την υποστήριξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.

Ο Δημ. Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) στην οποία είναι τακτικό μέλος και ενώπιον του Επίτροπου αρμόδιου για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε στην παρέμβαση του πως η εμμονή σε μια τυφλή, δογματική λιτότητα βλάπτει και την οικονομία και τη δημοκρατία αλλά και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Και χρειάζεται πιο αποτελεσματική και συνδυασμένη δράση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του “Ταμείου Γιούνκερ” όπως ονομάστηκε, και των ιδιωτικών κεφαλαίων και των διαρθρωτικών κονδυλίων, για να έχουμε μία ισχυρότερη στροφή στην ανάπτυξη.

Απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη είναι αστάθεια ή αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό και σας καλώ η Κομισιόν να παίξει ενεργότερο ρόλο έτσι ώστε οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, που απειλούν με αστάθεια το ΝΑ άκρο της Ευρώπης, να μην επιτρέψουν να ξαναζήσουμε την περιπέτεια του τελευταίου καλοκαιριού».

Ο επίτροπος Μοσκοβισί ο οποίος σήμερα συμμετείχε και στην κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος αναφερόμενος στη Ελλάδα υπογράμμισε πως έγιναν σημαντικά επιτεύγματα χωρίς προηγούμενο από την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως λίγα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιστεύουν βαθιά ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά το ΔΝΤ διαφωνεί, τόνισε και ανέφερε πως εάν καθυστερήσουμε θα ανοίξουμε το κουτί της πανδόρας. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία σε λίγες μέρες με Eurogroup, επισήμανε .

«Ας μην εφευρίσκουμε κρίσεις! Οι πιστωτές θα πρέπει να παίζουν δίκαια. Ποια κυβέρνηση στην ΕΕ θα μπορούσε να νομοθετήσει με εφαρμογή μετά από 3 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα συνολική κατάσταση και τις υπόλοιπες κρίσεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Μοσκοβισί ενώ για το χρέος υπογράμμισε πως σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι κάτι θα πρέπει να γίνει στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά όχι κούρεμα.

Τέλος επισήμανε πως Προληπτικός μηχανισμός (contingency mechanism) χρειάζεται, όπως και το ΔΝΤ. Μια συμφωνία στον ακριβή μηχανισμό μπορεί να βρεθεί πολύ σύντομα και η ελληνική πρόταση που αφορά τον μηχανισμό βρίσκεται σε καλή βάση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα