Νέοι εκβιασμοί από το ΔΝΤ για τις τράπεζες

Νέοι εκβιασμοί από το ΔΝΤ για τις τράπεζες
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde attends a press conference with IMF colleague Gerry Rice at the Treasury in London, Friday Dec. 11, 2015, attended by Britain's Chancellor of the Exchequer George Osborne, where Lagarde presented the concluding statement for the IMF 2015 Article IV consultation with the UK. (Stefan Rousseau/Pool via AP) AP

Νέο στρες τεστ και επανεξέταση του ενεργητικού των τραπεζών πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος ζητά επιτακτικά το Ταμείο

Ανυποχώρητο εμφανίζεται το ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών επιμένοντας ότι θα πρέπει να γίνει νέο στρες τέστ και επανεξέταση του ενεργητικού των Τραπεζών (Asset Quality Review) πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρυ Ραϊς κατά την πρώτη τακτική ενημέρωση του Τύπου για την νέα σεζόν. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε κατ’ αρχή ότι δεν ζητά επιπλέον μέτρα αν και –όπως τόνισε– η εξέλιξη του προγράμματος αλλά και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι “δυναμική”.

Σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο θέμα του Ταμείου για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τόνισε “Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί” είπε, υπονοώντας αυτό που αναφέρεται και στο πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα, δηλαδή, ότι από το υπόλοιπο των 20 δισ. ευρώ από τα συνολικά 25 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί από το 2015 από το δάνειο του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει τουλάχιστον τα μισά (πάνω από 10 δισ. ευρώ) να μείνουν σε άμεση διαθεσιμότητα για μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Ράις έβαλε σε πρώτο πλάνο το θέμα των τραπεζών προσθέτοντας ότι “μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος”.

Στο θέμα της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τοποθετήθηκε χθες και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος θύμισε ότι ΕΚΤ και SSM δεν θεωρούν απαραίτητη μια τέτοια κίνηση, αλλά αν τεθεί το θέμα από το Ταμείο θα συζητηθεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Ο κ. Ραϊς τόνισε ότι εκτός από το θέμα των τραπεζών είναι και η ελάφρυνση του χρέους, που είπε ότι είναι απαραίτητη για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε, το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και θα υπάρξει η ελάφρυνση χρέους, ενώ η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί εξετάζεται αυτόν τον καιρό από τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο κ. Ραίς δέχθηκε ερώτηση και για την τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου κ. Εμανουέλ Μακρόν ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να αλλάζει συνεχώς θέση και να βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέες απαιτήσεις. Η απάντηση του κ. Ράις ήταν ότι οι παράμετροι και τα μέτρα του προγράμματος με την Ελλάδα είναι σαφή και διαφανή και ότι όλοι, και το Ταμείο, λειτουργούν με καλή πίστη για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Πρόσθεσε επίσης με νόημα ότι “Η δουλειά που ξεκίνησε να κάνει το Ταμείο στην Αθήνα έγινε μετά από αίτημα των αρχών και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

Τέλος, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για την επίσκεψη της Λαγκάρντ στην Αθήνα ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει ως επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην αποστολή προς την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα