Ντάισελμπλουμ: Να κλείσει η συμφωνία. Απαραίτητο το ΔΝΤ

Ντάισελμπλουμ: Να κλείσει η συμφωνία. Απαραίτητο το ΔΝΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη σε αυτό τουλάχιστον το πρόγραμμα, με το Ντάισελμπλουμ να επισημαίνει ότι το απαιτούν πολλά κράτη- μέλη. "Προς το συμφέρον όλων συμφωνία για την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό" είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, που απέφυγε να απαντήσει εάν η Αθήνα καλείται να νομοθετήσει μέτρα εκ των προτέρων

“Είναι προς το  συμφέρον όλων η  επίτευξη  συμφωνίας  το ταχύτερο δυνατό  για  την  Ελλάδα”, τόνισε  ο Πρόεδρος του Eurogroup  κ. Γερούν  Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας  ότι κατά  την συνεδρίαση συζητήθηκαν τρόποι  για την επιστροφή των  θεσμών στην Αθήνα  και την επίτευξη το ταχύτερο δυνατό συμφωνίας σε  επίπεδο στελεχών (staff level agreement ) για όλα  τα ανοιχτά  θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως τόνισε, κατά την συνεδρίαση, εξετάστηκε η  πρόταση  της ελληνικής  Κυβέρνησης για  ένα  μηχανισμό  πρόσθετων εγγυήσεων  για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%  του  ΑΕΠ, τα χρόνια  μετά  την ολοκλήρωση  του τρίτου  μνημονίου.

“Συζητάμε την μέχρι τώρα απόδοση και το βάθος μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει  ή πρόκειται  να  γίνουν στην αγορά  εργασίας, το φορολογική σύστημα  και το ασφαλιστικό”, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Δεν απάντησε  πάντως αν οι δανειστές  ζητούν να νομοθετήσει  εκ των προτέρων κάποια μέτρα για την διασφάλιση των στόχων του προγράμματος.

Τόνισε  επίσης, απαντώντας  σε ερωτήσεις, ότι “η συμμετοχή  του ΔΝΤ, είναι απαραίτητη στο  ελληνικό πρόγραμμα αφού το ταμείο, έχει  εμπλοκή  από  την αρχή, έχει  μεγάλη εμπειρία  και επιπλέον η συμμετοχή του  είναι  απαιτητή  από  πολλά  κράτη μέλη της  Ευρωζώνης”.

Άφησε πάντως ανοιχτό, κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης να ξεκινήσει  και να ολοκληρωθεί  χωρίς  το ΔΝΤ. “Πάντως αυτό”  – είπε-  “δεν μπορεί  να γίνει  με αυτό το ελληνικό πρόγραμμα”.

Ο  κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε την ικανοποίηση του για τις  καλές επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας,  τονίζοντας  την ανάκαμψη του  ρυθμού ανάπτυξης  και των εσόδων,  που οδήγησαν όπως  είπε, στην υπέρβαση του δημοσιονομικού  στόχου για  πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Ο  Επίτροπος κ  Πιέρ  Μοσκοβισί  δήλωσε την ικανοποίηση του για την πρόοδο της  Ελλάδας  και  επανέλαβε  την  πρόθεση  όλων  να  επιστρέψουν οι  θεσμοί το ταχύτερο  δυνατό στην Αθήνα  και να  ολοκληρώσουν την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής του  ESM  κ.  Κλάους  Ρέγκλιγκ αναφέρθηκε στην έγκριση  από το  ΔΣ  του  Οργανισμού των  βραχυπρόθεσμών  μέτρων  για  το  ελληνικό  χρέος, τα  οποία  θα  μειώσουν το  χρέος  κατά  20%  του   ΑΕΠ  μέχρι  και  το 2060.

Τι ζητά το Eurogroup

«Το Eurogrοup ζητά επειγόντως από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στα σημερινά συμπεράσματά τους για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018».

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο και στις 23 Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή από τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει την αλλαγή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερό και παράλληλα καθιστούν ευκολότερη την αποπληρωμή του χρέους, χωρίς πρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα