Ο Ντάισελμπλουμ ‘κλείνει το μάτι’ και για χαλάρωση της λιτότητας

Ο Ντάισελμπλουμ ‘κλείνει το μάτι’ και για χαλάρωση της λιτότητας
Prees conference after the Eurogroup finance Ministers meeting in Brussels, Belgium on Nov. 7, 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Μίλησε από το Λονδίνο για "επιείκεια" του Eurogroup και ρεαλιστικούς στόχους στο ελληνικό πρόγραμμα που θα συζητηθούν στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών του Δεκεμβρίου

Με στόχο την ενεργό ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό, ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε από το Λονδίνο ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εκτός από την λύση για το χρέος θα συζητηθεί και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας μαζί βέβαια με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών, σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι υπέρ-απαισιόδοξο για την διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά τόνισε παράλληλα , ότι ο στόχοι που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα , θα πρέπει να είναι πιο “διατηρήσιμοι”.

“Το ΔΝΤ πιέζει για έναν πιο ρεαλιστικό στόχο” είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ για να προσθέσει αμέσως μετά ότι και αυτό το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.

Κρατώντας όμως και μια επιφύλαξη σχετικά με την στάση που θα κρατήσει για το θέμα η Γερμανία, συμπλήρωσε: “Θα δούμε πόσο επιεικές θα είναι το Eurogroup και τι είδους ρεαλιστικός στόχος θα τεθεί” είπε.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής του Eurogroup ανακινεί το θέμα που μέχρι πριν από ένα μήνα θεωρούνταν ταμπού για το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών με σχεδόν όλα τα μέλη του να παραπέμπουν την σχετική συζήτηση στόχο που θα εφαρμοστούν και στο σύνολο των μέτρων για το χρέος δηλαδή το 2018

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο θέμα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα στη σύνοδο υπουργών της προπερασμένης Δευτέρας. Απαντώντας σε ερώτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είχε πει ότι μπορεί να περιγραφούν, αλλά θα εφαρμοστούν μετά το 2018, όταν θα γνωρίζουμε και τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας.

Μάλιστα, χωρίς να ερωτηθεί σχετικά, τόνισε ότι για τον υπολογισμό των πραγματικών αναγκών της Ελλάδας, θα πρέπει να γίνει και η συζήτηση αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειώνουν στο 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία όπως προβλέπει τώρα το πρόγραμμα ή θα πρέπει να αλλάξουν.

Η θετική αυτή εξέλιξη συνδέεται και με το γεγονός ότι χωρίς το ΔΝΤ (το οποίο πιέζει εκτός από το χρέος και για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων) στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ολλανδία αναμένεται ότι είναι η πρώτη χώρα που θα αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα, κατά την έγκριση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, λίγες εβδομάδες πριν από την εθνικές εκλογές του Απριλίου.

Βεβαίως, όλα θα κριθούν από την στάση της Γερμανίας και ειδικότερα του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος παραδέχθηκε πρόσφατα με βαριά καρδιά ότι το Δεκέμβριο θα συζητηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επανειλημμένα όμως έχει εκφράσει την αντίθεση του στο ενδεχόμενο παροχής πολλών “διευκολύνσεων” προς την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι θα αμβλύνουν την βούληση για μεταρρυθμίσεις.

(ΦΩΤΟ: SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα