Ο Νταλάρα έφυγε, το θρίλερ συνεχίζεται

Ο Νταλάρα έφυγε, το θρίλερ συνεχίζεται
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΣΑΡΛΣ ΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ (ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ) Icon

Κόλλησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων. Στο Παρίσι ο Νταλάρα. Ελπίδες για αίσιο τέλος

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα έφυγε από την Αθήνα το πρωί του Σαββάτου.

Οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστούν μέσω τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Η συμφωνία για το PSI δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ο Τσαρλς Νταλάρα και ο ειδικός του σύμβουλος Ζαν Λιμιέρ έφυγαν με προορισμό το Παρίσι, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών.

Οι νέες επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις οφείλονται κυρίως στην απαίτηση της Γερμανίας και του ΔΝΤ, για όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια, στα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν.

Η ανακοίνωση και η… ανατροπή

Σημειώνεται ότι οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Ευ. Βενιζέλο την Παρασκευή, ολοκληρώθηκαν 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Αμέσως μετά υπήρξε ανακοίνωση του IIF, σύμφωνα με την οποία ” οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μπαίνουν οι βάσεις για μια πρωτοφανή εθελοντική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε μια ιστορική συμφωνία και να συνεισφέρουμε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας“.

Ωστόσο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, φέρεται να αποφασίστηκε ο κ. Νταλάρα να μεταβεί στο Παρίσι και οι συζητήσεις να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

“Το θέμα είναι πολύπλοκο. Πλησιάζουμε στο θέμα των επιτοκίων αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά μας”, ανέφερε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι, έως το μεσημέρι της Παρασκευής, συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%.

Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση “ΑΑΑ”, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%.

Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Άκερμαν: “Αναγκαία η συμμετοχή των ιδιωτών”

Το κούρεμα συνιστά ιστορική αλλαγή, υποστηρίζει ο Γιοέζεφ Ακερμαν, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Mιλώντας αποκλειστικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o επικεφαλής της Deutsche Bank, εκτιμά ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους συνιστά θα έχει μακροπρόθεσμα μεγάλο κόστος για τη Ευρώπη:

“Η προσδοκία των επενδυτών ήταν ότι η αξία των ομολόγων θα επιστραφεί κατά 100%”.

Η αρχή αυτή παραβιάστηκε παρά τις όποιες δηλώσεις, είπε ο επικεφαλής της Deutsche Bank.

“Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα υψηλότερο τίμημα, μεταξύ άλλων και με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία οι επενδυτές θα απαιτήσουν από πολλές κυβερνήσεις”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών ο Γιόζεφ Ακερμαν δήλωσε ότι ήταν αναγκαία για πολιτικούς λόγους. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για το πακέτο διάσωσης.

“Είναι επίσης σαφές ότι συνιστά ιστορική αλλαγή διότι τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν μέχρι τώρα απολύτως ασφαλή”, κατέληξε ο κ. Άκερμαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα