Οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως ένα Grexit δεν θα τους κόστιζε ακριβά

Οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως ένα Grexit δεν θα τους κόστιζε ακριβά
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Ευρωκίνηση

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οικονομικοί αναλυτές επιμένουν να σημειώνουν πόσο λίγο θα επηρέαζε η περίπτωση ενός "ατυχήματος" στην ευρωζώνη, αφήνοντας αναπάντητα ερωτηματικά για τους λόγους που παίζεται τόσα χρόνια αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

Οι “επιπλοκές” στη συμφωνία έχουν οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως αν οι δανειστές επιμείνουν σε περικοπές θα πει το μεγάλο “όχι” και τους δανειστές να διακινούν σενάρια περί Grexit διανθισμένα με εκτιμήσεις και αναλύσεις που παρουσιάζουν τα οικονομικά μεγέθη και την έκθεση των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως διαβάζουμε στο άρθρο του Βήματος της Κυριακής η έκθεση αυτή έχει κάνει βουτιά στα χρόνια της κρίσης σε ποσοστό που φτάνει το 80%.

Μετά και το “θαυματουργό” PSI, το ελληνικό χρέος μεταβιβάστηκε από τις στα κράτη και έτσι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν μικρή έκθεση στο ελληνικό μίασμα.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων δεδομένων καταγράφονται τα εξής:

– η έκθεση διασυνοριακών δανείων στην Ελλάδα των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει υποχωρήσει στα 34,7 δισ. ευρώ απο τα 101,4 δισ. ευρώ το 2010

– η έκθεση των ευρωπαίων φορολογουμένων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 2,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης

– οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 1% του ΑΕΠ

– οι εκροές ιδιωτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα έχουν φθάσει στο 30% του ΑΕΠ της χώρας

Σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία παρατίθεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας “ένα πιθανό Grexit θα ήταν πολύ επώδυνο για την Ελλάδα (μόνο η αρχική υποτίμηση του νέου νομίσματος θα κυμαινόταν στο 40%), αλλά οι επιπτώσεις συνολικά στην ευρωζώνη θα ήταν μέτριες (βραχυπρόθεσμα αρνητικές), αντανακλώντας τη χαμηλή οικονομική και χρηματοοικονομική έκθεση των χωρών μελών στη χώρας μας, αλλά και το πιθανό εύρος μιας πολιτικής απάντησης της ΕΚΤ, έχοντας το εργαλείο του τυπώματος χρήματος στα χέρια της.

Όπως περιγράφει το άρθρο, η Ευρώπη “θα ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ – κυρίως για πολιτικούς – γεωπολιτικούς λόγους αλλά και επειδή θα πληγεί η φύση της Νομισματικής Ένωσης -, όχι όμως και με το τίμημα μια κατάφωρης παραβίασης της οικονομικής λογικής”. Σύμφωνα μάλιστα με το Βήμα της Κυριακής, τόσο φωνές από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσο και από την παγκόσμια αγορά η οποία και “καθορίζει εν πολλοίς τις εξελίξεις”, “ένα grexit μπορεί να τελικά διαχειρίσιμο”.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα