Οι πικρές αλήθειες της αξιολόγησης

Οι πικρές αλήθειες της αξιολόγησης
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος από το ξενοδοχείο "Χίλτον" μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Βαρύς ο λογαριασμός της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών. Πως επιμερίζονται τα νέα μέτρα. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή του κουαρτέτου. Μήνας ορόσημο ο Απρίλιος για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Mόνο με ένα επώδυνο πακέτο φορολογικών μέτρων – και με ένα αντίστοιχο στο συνταξιοδοτικό –  μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους.

Ελλάδα και δανειστές μπορεί να κατέληξαν σε συμφωνία πως για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016 – 2018 απαιτούνται μέτρα 3% του ΑΕΠ, όμως ο προσδιορισμός των μέτρων αυτών αποτελεί τη δυσκολότερη “εξίσωση”.

Τις πικρές αυτές αλήθειες επιβεβαίωσε χθες από τη Βουλή και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σημειώνοντας πως για να ξεπεραστεί το μεγάλο “αγκάθι” του δημοσιονομικού κενού, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει μέτρα 5,5 δισ. ευρώ – αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ – τα οποία επιμερίζονται ως εξής:

– τα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

– τα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Ο λογαριασμός των 3,7 δισ. ευρώ αποδεικνύεται εξαιρετικά “βαρύς”, αφού ξεκινά από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων και φτάνουν στις νέες αυξήσεις που έρχονται στους έμμεσους φόρους, ήτοι ΕΝΦΙΑ, τραπεζικές συναλλαγές καύσιμα, κινητή τηλεφωνία.

“Οι αλλαγές στο εισόδημα θα πλήξουν όσους έχουν εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ από μισθωτή εργασία ή ελεύθερη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα θα ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη”, έσπευσε ωστόσο να διαμηνύσει ο κ. Χουλιαράκης, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Κι ενώ τα “μολύβια” του οικονομικού επιτελείου έχουν πάρει φωτιά για την κατάρτιση της “καυτής” φορολογικής ατζέντας και οι επιτελείς της πλατείας Συντάγματος μετρούν αντίστροφα τις μέρες – ως τις 2 Απριλίου – για την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα, οι τελευταίοι φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν πιέσεις, πριν καν προσγειωθούν επί ελληνικού εδάφους.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να απειλούν την κυβέρνηση με εκταμίευση μικρότερης δόσης – έναντι των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί – στην περίπτωση που δεν κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Η απειλή για “σπάσιμο” του αρχικού ποσού της δόσης και για εκταμιεύσεις υπο-δόσεων αποτελεί πάγια τακτική των δανειστών, κάθε φορά που η διαπραγμάτευση “σκοντάφτει” σε νέους σκοπέλους.

Υπενθυμίζεται ότι η δόση των 5,7 δισ. ευρώ θα έπρεπε να έχει μπει στα κρατικά ταμεία ήδη από τα τέλη του 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα