Όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης,ήπιαν καφέ μαζί στο Παγκράτι και γύρισαν πίσω με τα πόδια στο Μέγαρο Μαξίμου,Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

'Συμφωνία εδώ και τώρα' απαιτεί η οικονομία, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Οι διαβουλεύσεις έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, με την ελληνική πλευρά να προσέρχεται σε αυτές με τη λογική της οριστικής διευθέτησης των διαφορών. Τι εξετάζεται για πλεόνασμα, ΦΠΑ και έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Σκληρά μέτρα, αντάξια του περίφημου mail Χαρδούβελη, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και να έρθει η πολυπόθητη συμφωνία.

Οι τεχνικές διαβουλεύσεις, σε επίπεδο Brussels Group, αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου – και εκτός απροόπτου σήμερα – στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.

Την ώρα που η ελληνική οικονομία πλησιάζει στο σημείο μηδέν, η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως ορόσημο τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στη Ρίγα της Λετονίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να αναμένεται να επιδιώξει πολιτική λύση και συμφωνία με τους δανειστές.

Την ίδια στιγμή, σκληρό αγώνα δίνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν τεθεί όλα τα ζητήματα.

Οι διαβουλεύσεις έχουν εισέλθει στην τελική τους ευθεία, με την ελληνική πλευρά να προσέρχεται πλέον σε αυτές με τη λογική της οριστικής διευθέτησης των διαφορών.

Κατά τις πληροφορίες, στο προσκήνιο της διαπραγμάτευσης έχει επανέλθει οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα, αλλά και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Αναλυτικότερα:

Πλεόνασμα

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτοί φέρεται πως έχουν τεθεί ως εξής:

– Στο 1% του ΑΕΠ για το 2015

– Στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2016

– Στο 3% του ΑΕΠ για το 2017

Ο στόχος για το πλεόνασμα κρίνεται εξαιρετικά σημαντικός, αφού είναι αυτός που κρίνει και το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την εκπλήρωσή του.

ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα του ΦΠΑ, το σκληρό παζάρι φαίνεται πως συνεχίζεται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σημερινοί συντελεστές (23%, 13%, 6,5%) θα καταργηθούν και στη θέση τους θα καθιερωθούν δύο νέοι συντελεστές:

– Ο ενιαίος συντελεστής που θα κινηθεί πέριξ του 18-20%

– Ο χαμηλός συντελεστής που θα κινηθεί πέριξ του 7-9% και στον οποίο θα ενταχθούν βασικά προϊόντα όπως ψωμί, γάλα, αυγά, καθώς και τα φάρμακα.

Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Οι πληροφορίες που από καιρό είχαν κυκλοφορήσει και ήθελαν μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης – και όχι τελικώς κατάργησή της – φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.

Το εν λόγω μέτρο τελικώς όχι μόνο λαμβάνει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά εξετάζεται να επανέλθει στα προ της 1-1-2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως καταργείται η έκπτωση του 30% που είχε τεθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα