ONEX: Επεκτείνει το βιομηχανικό της χαρτοφυλάκιο στην Ελευσίνα – Μονάδα για τροχαίο υλικό

Διαβάζεται σε 4'
Ναυπηγείο Ελευσίνας
Ναυπηγείο Ελευσίνας iSTOCK

Με “βατήρα” τις διεθνείς συνεργασίες με ΗΠΑ και Νότια Κορέα στοχεύει στη δημιουργία σιδηροδρομικού “κόμβου” για την ευρύτερη περιοχή.

Στην περαιτέρω ανάπτυξη της μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης στη χώρα, με αιχμή την ανάπτυξη παραγωγικής και επισκευαστικής βάση για σιδηροδρομικές υποδομές στην Ελλάδα στοχεύει η ίδρυση της ONEX Rolling Stock & Integrated Systems (ONEX RSIS).

Έτσι μπαίνει σε “ρότα” ένα πλάνο ώστε η Ελευσίνα να καταστεί ένα ολοκληρωμένο κέντρο παραγωγής, συντήρησης και αναβάθμισης σιδηροδρομικών οχημάτων, με έντονο διεθνή προσανατολισμό.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια ειδικής παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, διπλωματικών εκπροσώπων και διεθνών εταίρων, το σχέδιο για τη δημιουργία της ONEX Rolling Stock & Integrated Systems (ONEX RSIS), της νέας θυγατρικής του Ομίλου ONEX για το τροχαίο υλικό αναμένεται να έχει “θυρανοίξια” το 2026.

Ανοίγοντας την παρουσίαση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ONEX Shipyards & Technologies Group, Πάνος Ξενοκώστας, σημείωσε ότι η όλη πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια επιλογών που έγιναν «κόντρα στο ρεύμα» τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, μετά από 30 χρόνια αδράνειας η Ελευσίνα, όπου είχαν παραχθεί στο παρλεθόν περίπου 850 βαγόνια μπαίνει και πάλι στο χάρτη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ONEX επενδύει συστηματικά στη δημιουργία ενός ευρύτερου βιομηχανικού οικοσυστήματος, με συνολικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη μετατροπή της Ελευσίνας σε κόμβο υποστήριξης και παραγωγής τροχαίου υλικού για τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον κάθετο άξονα προς την Κεντρική Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, ONEX RSIS στοχεύει στην ανάπτυξη περιφερειακής γραμμής παραγωγής, στη δημιουργία κέντρου MRO και στη θεμελίωση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού βιομηχανικού εταίρου για διεθνείς κατασκευαστές. Πρόκειται για μια προσπάθεια που όπως είπε ο κ. Ξενοκώστας, φιλοδοξεί να επαναφέρει την Ελλάδα σε έναν στρατηγικό κλάδο από τον οποίο απουσίαζε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Η γεωγραφία

Η ONEX RSIS θα αξιοποιήσει τον μεγαλύτερο κόμβο βαριάς βιομηχανίας στη χώρα, με 57.400 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων και 250.000 τ.μ. διαθέσιμης έκτασης, εντός του ευρύτερου βιομηχανικού συμπλέγματος της Ελευσίνας.

Η σύνδεση με το Θριάσιο επιτρέπει απευθείας πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, γεγονός που –όπως επισημάνθηκε– μειώνει το κόστος logistics κατά 15%–20%, περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου.

Συνεργασία με Νότια Κορέα

Κομβικό ρόλο στο εγχείρημα παίζει η στρατηγική συνεργασία με την κορεατική Sung Shin Rolling Stock Technology, διεθνώς αναγνωρισμένη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή τροχαίου υλικού.

Η συνεργασία προβλέπει τοπική συναρμολόγηση στην Ελλάδα μέσω μοντέλων SKD/CKD, με σταδιακή μετάβαση σε βιομηχανική παραγωγή, μεταφορά τεχνογνωσίας και δυνατότητα εξαγωγικού προσανατολισμού, με συμμόρφωση στα ευρωπαϊκά πρότυπα EN.

ΗΠΑ, DFC και στρατηγική διάσταση

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε επίσης αναφορά στη στρατηγική διάσταση της επένδυσης και στη συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαίων μέσω της DFC, στο πλαίσιο της ευρύτερης ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Εκπρόσωποι της αμερικανικής πλευράς τόνισαν ότι πρόκειται για επένδυση σε κρίσιμες υποδομές, με στόχο την ανθεκτικότητα και τη βιομηχανική σταθερότητα.

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρωτοβουλία συνέχεια του success story των ναυπηγείων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για νέο παραγωγικό κεφάλαιο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά οργανωμένη βάση επισκευής και συμπαραγωγής σιδηροδρομικού υλικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα