ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 1,1% φέτος, 2,5% το 2018

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 1,1% φέτος, 2,5% το 2018
A Greek flag waves as tourists enjoy the view atop of the ancient Acropolis hill in Athens, on Monday, May 9, 2016. European finance ministers are trying to break a deadlock over whether to provide Greece with the next batch of bailout loans, which it needs to avoid bankruptcy this year, and forgive some of its debts. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Σε τροχιά ανάπτυξης θα κινηθεί φέτος και του χρόνου η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,1% φέτος και 2,5% το 2018 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης το 2016, ενώ τάσεις βελτίωσεις καταγράφονται στην αγορά εργασίας και τις εξαγωγές, αναφέρεται στην έκθεση “Interim Economic Outlook” του οργανισμού. Συστήνει ωστόσο συνέχιση των προσπαθειών για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και χαρακτηρίζει ως σημαντικό επίτευγμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8% το 2016.

Για το χρέος, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι παρά τη σταθεροποίησή του παραμένει υψηλό και απαιτείται επιπλέον ελάφρυνσή του ώστε να διασφαλιστεί μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ανάπτυξη σε ευρωζώνη και παγκόσμια οικονομία

Στην έκθεση, ο ΟΟΣΑ προβλέπει την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε περίπου 3,5% φέτος και στο 3,7% το 2018 από 3% πέρυσι. Οι προβλέψεις αυτές του Οργανισμού είναι ελαφρά βελτιωμένες σε σχέση με την έκθεση του Ιουνίου. Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του στο 2,1% για φέτος (από 1,8% τον Ιούνιο) και στο 1,9% για το 2018 (από 1,8%) έναντι 1,8% το 2016.

Η ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχει γίνει πιο συγχρονισμένη μεταξύ των χωρών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, αλλά προειδοποιεί ότι δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί μία ισχυρή και διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της. «Η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων και του εμπορίου παραμένει χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για να διατηρηθεί μία υγιής αύξηση της παραγωγικότητας. Οι αυξήσεις των μισθών είναι απογοητευτικές, κρατώντας τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρει η έκθεση.

«Στην Ευρωζώνη, η αύξηση του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και απέκτησε ευρύτερη βάση μεταξύ των χωρών της, σε ένα περιβάλλον αύξησης των ποσοστών απασχόλησης, χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μειωμένης πολιτικής αβεβαιότητας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η επίπτωση από την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ στη δραστηριότητα αναμένεται να είναι περιορισμένη».

Για την αμερικανική οικονομία ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2,4% το 2018 (όπως και τον Ιούνιο) από 1,5% πέρυσι, σημειώνοντας ότι η επιτάχυνσή του στηρίζεται στις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και επιχειρηματικές επενδύσεις. «Η δημιουργία θέσεων εργασίας διατηρήθηκε ισχυρή, χωρίς όμως να προκαλεί πιέσεις αύξησης των μισθών», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι «είναι αβέβαιη η έκταση μίας πρόσθετης ώθησης το 2018 από τη δημοσιονομική χαλάρωση και τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου».

Για τη Μεγάλη Βρετανία, προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6% φέτος από 1,8% το 2016, λόγω του χαμηλότερου ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% προβλέπεται για το 2018, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit.

Στην Ιαπωνία, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2017, στηριζόμενη στην άνοδο των δημόσιων επενδύσεων και τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στις ασιατικές αγορές. Για φέτος, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,6% (από 1,4% τον Ιούνιο) και για το επόμενο έτος 1,2% (από 1%) έναντι 1% το 2016.

Ανοδικά αναθεώρησε ο ΟΟΣΑ τις προβλέψεις του και για την κινεζική και τη ρωσική οικονομία. Για την Κίνα αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 6,8% φέτος (από 6,6% τον Ιούνιο) και 6,6% το 2018 (από 6,4%) έναντι 6,7% το 2016. Ο ρυθμός αναμένεται να μειωθεί το 2018, καθώς περιορίζονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του χρέους των επιχειρήσεων και μία νέα ισορροπία της οικονομίας. Για τη Ρωσία, αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2% φέτος (από 1,4% τον Ιούνιο) και 2,1% το 2018 (από 1,6%) έναντι -0,2% το 2016.

Φωτό: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα