‘Παράθυρο’ ευκαιρίας το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ

‘Παράθυρο’ ευκαιρίας το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ

Επενδύσεις ύψους 82,1 δισ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί. Για επενδυτικά σχέδια ύψους 5,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη πέσει υπογραφές. Παρούσα δηλώνει η Κίνα, ενδιαφέρον και από ΗΠΑ. Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή απευθύνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Την ικανοποίησή τους για τη μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της Ευρώπης, συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ – κατά κόσμον «πακέτου Γιούνκερ» – εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Όπως επισημαίνουν, οι εγκρίσεις των επενδυτικών projects δρομολογούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως «δεν υπάρχει καμία μαγική σφαίρα» για να αλλάξει μεμιάς το επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του «πακέτου Γιούνκερ», μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί επενδυτικά projects αξίας 82,1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας συνολική χρηματοδότηση 11,2 δισ. ευρώ. Από τα 11,2 δισ. ευρώ, χρηματοδότηση ύψους 7,8 δισ. ευρώ έχει εγκριθεί μέσω των «εργαλείων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ για επενδύσεις 5,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη «πέσει» και οι απαραίτητες υπογραφές.

Η χρηματοδότηση των 7,8 δισ. ευρώ, μέσω της ΕΤΕπ, αφορά στην έγκριση 57 συνολικά επενδυτικών projects. Από αυτά τα περισσότερα  συνδέονται με επενδύσεις που σχετίζονται με τις μικρές επιχειρήσεις (σε ποσοστό 34%) και τον κλάδο της ενέργειας (σε ποσοστό 27%), ενώ ακολουθούν οι μεταφορές (16%), το περιβάλλον και το κλίμα (9%), οι ψηφιακές υποδομές (7%), καινοτομία (5%) και κλάδος υγείας (2%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ήδη 25 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν «ενεργό παρών» στο επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ».

Παρούσα η Κίνα

Όπως διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Κίνα έχει ήδη δεσμευθεί πως θα συνεισφέρει στο «πακέτο Juncker». Οι ίδιες πηγές καθιστούν, ωστόσο, σαφές πως έχουν γίνει ήδη γνωστές στους Κινέζους επενδυτές οι «ευρωπαϊκές αρχές». Τι σημαίνει αυτό; Πως για να συνεισφέρουν στο «πακέτο Γιούνκερ» οι Κινέζοι θα πρέπει να εναρμονιστούν πλήρως με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως το ενδιαφέρον για συνεισφορά στα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια της Ευρώπης είναι ζωηρό και δεν σταματά μόνο στην περίπτωση της Κίνας, καθώς όπως εξηγούν «παρά την κρίση, τα προβλήματα της Ευρώπης είναι πολύ μικρότερα έναντι εκείνων που ταλανίζουν τις αναδυόμενες αγορές». Πλην της Κίνας, ενδιαφέρον να συνεισφέρουν έχουν εκδηλώσει και Αμερικανοί επενδυτές.

Παράθυρο ευκαιρίας

Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, το «πακέτο» Γιούνκερ συνιστά ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας. «Οι εκροές κεφαλαίων επί ευρωπαϊκού εδάφους αυξάνονται. Το ζητούμενο είναι όμως είναι η έξυπνη χρήση αυτών των κεφαλαίων».

Δεν είναι τυχαίο, προσθέτουν, πως από τα 82,1 δισ. ευρώ των επενδυτικών σχεδίων που έχουν μέχρι στιγμής λάβει εγκρίσεις, το 80% προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Δημόσια έκκληση για περισσότερα projects

Εκείνο όμως που αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι ίδιοι εξηγούν, είναι η «απουσία» μεγάλου αριθμού επενδυτικών projects που να επιθυμούν να περάσουν «υπό τη σκέπη» του «πακέτου Γιούνκερ».

«Τα ψάχνουμε. Ψάχνουμε ενεργά τα σωστά projects. Αυτή είναι η ουσία του πακέτου και εκεί θα κριθεί η επιτυχία του. Δεν υπάρχουν πολλά projects», σημειώνουν. «Δεν κοιτάμε περιοχή ή κλάδο. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα και ανοιχτή πρόσκληση στα επενδυτικά projects να συμμετάσχουν», προσθέτουν.

Ενημερωτικό portal

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωστοποιούν επίσης πως η συμμετοχή των επενδυτικών projects στο φιλόδοξο «πακέτο Γιούνκερ» είναι μια δυναμική διαδικασία που διαρκώς θα εξελίσσεται.

Στόχος είναι, σημειώνουν, πριν από το καλοκαίρι να τεθεί σε λειτουργία ένα ενημερωτικό portal, μέσω του οποίου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για όλα όσα αφορούν στο «πακέτο Γιούνκερ»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα