Πόσο “πάει” το σουβλάκι στην Ελλάδα και στον κόσμο – Το κόστος διατροφής στην ΕΕ

Πόσο “πάει” το σουβλάκι στην Ελλάδα και στον κόσμο – Το κόστος διατροφής στην ΕΕ

Παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα, οι καταναλωτικές συνήθειες και η αγοραστική δυνατότητα.

Την Πέμπτη λοιπόν κυκλοφόρησε μια πληροφορία ότι αυξάνεται η τιμή στο σουβλάκι στη χώρα μας από 1η Μαΐου και θα φτάσει στα 3 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες του Σωματείου των Ψητοπωλών που είναι αυτό τον καιρό στα σκαριά, δηλώνουν ότι η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο αυτή την αύξηση, η οποία θα περάσει μερικώς στον καταναλωτή.

Το αν θα γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα θα τα δούμε το επόμενο διάστημα, ωστόσο με αφορμή τη φημολογούμενη αύξηση, πάμε να δούμε πόσο πωλείται το σουβλάκι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και σε άλλα κράτη του κόσμου όπου υπάρχουν Έλληνες, αλλά και πώς διαμορφώνεται το κόστος σίτισης σε Ελλάδα και λοιπά κράτη της ΕΕ.

Φυσικά, οι τιμές διαμορφώνονται βάσει του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς και από το ύψος των μισθών κάθε κράτους.

Σύμφωνα με το budgetyourtrip των Financial Times λοιπόν, η μέση τιμή για το σουβλάκι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 2.20 ευρώ.

Το ημερίσιο κόστος διατροφής ημέρας για έναν τουρίστα, φτάνει στα €27.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat δε, οι τιμές φαγητού στην Ελλάδα είναι 6.1% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι υψηλότερες τιμές για φαγητό στην Ευρώπη καταγράφονται στη Δανία (32% πάνω από τον μ.ο.) ενώ οι χαμηλότερες στη Ρουμανία (35%).

Στη Γαλλία, το αντίστοιχο σουβλάκι (κρέπα για την ακρίβεια) πωλείται στα 5 με 8 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο “κεμπάπ” στη Βρετανία πωλείται στις 7 με 8 λίρες.

Στις ελληνικές ταβέρνες του Λονδίνου βρίσκει κανείς το “τυλιχτό” ως μίνι στις 4-6 λίρες, ενώ το ολόκληρο φτάνει στις 7,5 – 10. Αντιστοίχως, στο Παρίσι μπορεί να βρει κανείς “τυλιχτή πίτα” στα 4 – 6 ευρώ.

Στην Ιταλία το τυλιχτό πάει στα 4-5 ευρώ, ενώ ανάλογες τιμές υπάρχουν και στην Κύπρο.

Στη Φινλανδία οι τιμές “σκαρφαλώνουν” στα 8 ευρώ για ένα τυλιχτό με γύρο.

Tο greek souvlaki φυσικά έχει “ταξιδέψει” σε πολλές χώρες. Το ελληνικό σουβλάκι (καλαμάκι ή γύρος) έχει “πιάσει” στη Νέα Υόρκη. Ένα τυλιχτό σουβλάκι κοστίζει 7 δολάρια, ενώ ένα “καλαμάκι” 4 δολάρια. Εκεί δραστηριοποιείται άλλωστε, στο Μανχάταν για την ακρίβεια, το “Souvlaki GR”.

Στο Μανχάταν υπάρχει και το GRK, το souvlaki house του Γιώργου Νίκα που έχει κάνει τον γύρο παγκόσμιο προιόν. Η εταιρεία του, “Μέγας Γύρος”, διατηρεί εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και στις ΗΠΑ και παρασκευάζει γύρο από χοιρινό και κοτόπουλο, καθώς και καλαμάκια, μπιφτέκια και άλλα κρεατοσκευάσματα, τα οποία διανέμει σε εστιατόρια και σε σούπερ μάρκετ, με τα προϊόντα να εξάγονται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Παναμά και Μέση Ανατολή.

Στον δε Καναδά, όπου διαβιούν πολλοί Έλληνες, και συγκεκριμένα στην Οτάβα, ένα τυλιχτό κοστολογείται στα 4-6 δολάρια (Καναδά).

Αντιστοίχως, στην Αυστραλία, οι τιμές πάνε στα 9,5 δολάρια (Αυστραλίας) για ένα τυλιχτό με γύρο.

Αν θέλετε κι εσείς να προβείτε σε μια γρήγορη σύγκριση τιμών, το tripadvisor είναι ιδανικό.

Επαναλαμβάνουμε όμως πως οι τιμές σε κάθε περίπτωση εξαρτώνται από τη φορολογία της κάθε χώρας και το επίπεδο μισθών και διαβίωσης. Σημειώνεται ότι πέρα από τον ΦΠΑ παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα, οι καταναλωτικές συνήθειες και η αγοραστική δυνατότητα σε κάθε χώρα, η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και τα αντίστοιχα κόστη, η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της κάθε χώρας (π.χ. οδικό δίκτυο, νησιά κλπ), τα διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος, χρηματοοικονομικό κόστος, γραφειοκρατία).

Ο μέσος συντελεστής Φ.Π.Α. στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 21.5%. Στην Ελλάδα, ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση είναι στο 24% ως αποτέλεσμα της μνημονιακής κρίσης, με στόχο να κατέβει στο 13%. Η επαναφορά του συντελεστή σε χαμηλά επίπεδα εξετάζεται να ισχύσει από την διετία 2020-2021.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία μόνο, το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, υπέστη περισσότερες από 200 μεταβολές.

Η σύγκριση στην ΕΕ γίνεται βάσει της “μονάδας αγοραστικής δύναμης”, και περισσότερα για τη συνολική ποιότητα ζωής στα κράτη της Ένωσης, μπορείτε να δείτε εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα