Πρέπει να μας τρομάζει η Deutsche Βank;

Πρέπει να μας τρομάζει η Deutsche Βank;
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 09: People walk past a branch of Deutsche Bank on February 9, 2016 in Berlin, Germany. Shares of Deutsche Bank rose 16% on the Frankfurt stock exchange on February 10 following rumours the bank may announce a bond buy-back initiative. (Photo by Sean Gallup/Getty Images) Getty Images

Η ευρώπη κρατάει την ανάσα της, την ώρα που η Deutsche Βank, κλυδωνίζεται. Είναι πραγματική απειλή για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Οι δημοσιογράφοι Στάθης Σχινάς και Λίλυ Σπυροπούλου, αναλύουν από διαφορετική οπτική γωνία τις πιθανότητες μιας κατάρρευσης

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία. Το φάντασμα της Deutsche Βank. Τα προβλήματα της ναυαρχίδας του τραπεζικού συστήματος, έχουν ήδη προκαλέσει αναταράξεις και όλοι κρατάνε την ανάσα τους για το τι θα επακολουθήσει.

Τα ερωτήματα πολλά και κρίσιμα, για το μέλλον όχι μόνο της Deutsche bank, αλλά και της Γερμανικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θα υπάρξει κρατική βοήθεια και αν ναι πώς θα δικαιολογηθεί από την κυβέρνηση Μέρκελ; Θα αφεθεί να καταρρεύσει; Θα υπάρξει “κούρεμα”; Πώς θα επηρρεαστούν άλλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο;

Το NEWS 247 απευθύνθηκε στους τραπεζικούς συντάκτες Στάθη Σχινά και Λίλυ Σπυροπούλου, οι οποίοι από διαφορετικές οπτικές γωνίες, προσεγγίζουν ένα ζήτημα, που σίγουρα θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες.

Στάθης Σχινάς: Deutsche Βank, η απόλυτη απειλή….

“Είναι η πρώτη φορά, μετά το μεταπολεμικό γερμανικό  θαύμα της 10ετίας του ’50, που ο μέσος Γερμανός πολίτης αισθάνεται αβεβαιότητα για τις αποταμιεύσεις του και το οικονομικό του μέλλον. Μετά τον μεγάλο σεισμό, πριν από λίγες ημερες, που κατακρήμνισε τη μετοχή της ναυαρχίδας του τραπεζικού συστήματος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, της Deutsche Bank, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 26 μηνών  και 80% κάτω από την αρχή του 2015,ένα όργιο φημών, σχεδίων και προβλέψεων διατρέχει τη γερμανική αγορά και όχι μόνο.

Το bail in,το «κούρεμα» μετοχών, ομολογιών και καταθέσεων δεν είναι πλέον μια θεωρητική εκδοχή. «΄Οταν αρχίζουν οι προειδοποιήσεις,είναι ήδη αργά» υποστηρίζουν πλέον μεγαλόφωνα πολλοί αναλυτές τόσο στη Φραγκφούρτη όσο και στο Σίτι ,θυμίζοντας τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο.Το βασικό ερώτημα όμως, είναι αν τα όσα έγιναν πριν από λίγες ημέρες ήταν ο….κύριος σεισμός ή απλώς προσεισμός.Και επιπλέον αν εκδηλωθεί εντονότερα η κρίση ,τι έκταση μπορεί να πάρει;Και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ποιοι έχουν να φοβούνται πιθανοί χρεοκοπία; Οι πάντες

Η σοσιαλδημοκρατική Die Zeit δημοσίευσε σχέδιο διάσωσης τής Deutsche για να ακολουθήσει μια ακόμη ηχηρή διάψευση από κυβερνητικούς παράγοντες.Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε διαρρεύσει η «πρόθεση» της Μέρκελ να μην υπάρξει σχέδιο διάσωσης κάτι που πυροδότησε τη μεγάλη πτώση της  μετοχής.Βεβαίως σε αυτές τις περιπτώσεις ό,τι είναι να γίνει δεν ανακοινώνεται ποτέ εκ των προτέρων.

Αλλά αλήθεια ποιοί και τι έχουν  να φοβηθούν από μια πιθανή χρεοκοπία της γερμανικής υπερτράπεζας;

Στο ερώτημα «ποιοί» η απάντηση είναι «οι πάντες». Γιατί; Οχι μόνον γιατί η Detsche Bank είναι μια τεράστια τράπεζα.Οχι γιατί η ίδια έχει εκδώσει δικά της ομόλογα ύψους 182 δισεκατομμυρίων και κατά συνέπεια μια χρεωκοπία της (default) θα μετέτρεπε σε τοξικά χιλιάδες χαρτοφυλάκια άλλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών. Οχι μόνον.

Η Deutsche είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης-δανειστής χιλιάδων χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων μοχλεύοντας τις τοποθετήσεις τους σε υπερπολλαπλάσιες ανοιχτές θέσεις παραγώγων σε μετοχές και νομίσματα.Η  «απόσυρσή» της από την αγορά θα τίναζε στον αέρα το χρηματοικονομικό οικοδόμημα  στο Σιτι και τη Φραγκφούρτη, στις χρηματοοικονομικές πρωτευουσες δηλαδή, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη. Αν και είναι πολύ δυσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια η συνολική έκθεση σε κινδύνους της Τράπεζας, σίγουρα ανέρχεται σε πολλά τρις ευρώ υπερβαίνοντας κατα πολύ το γερμανικό ΑΕΠ.

It’s too big to fail

Η διαγραφόμενη τοξικότητα των ομολογιακών της εκδόσεων αλλά και η κατάρρευση των χρηματοοικονομικών αγορών- αν διακόψει τη χρηματοδοτησή τους η Deutsche- μαζί με τη συνακόλουθη κατάρρευση μεγάλου τμήματος του ευρωπαϊκού (και όχι μόνον…) τραπεζικού συστήματος αποτελούν τους βασικούς μηχανισμούς της (αστραπιαίας) μετάδοσης της κρίσης αν η γερμανική τραπεζική ναυαρχίδα «σκάσει».Κάτι που στα απλά οικονομικά σημαίνει ύφεση για τα επόμενα χρόνια καθώς η χρηματοδότηση της οικονομίας θα επιβραδυνθεί.

It’s too big to fail- είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει-κατά το αγγλοσαξονικό ρητό; Σίγουρα….Και παρά τις διαψεύσεις , και τις περί του αντιθέτου διαρροές, η γερμανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάει στις εκλογές του 2017 χωρίς μια τεράστια αβεβαιότητα να απειλεί όχι μόνον το σύστημα αλλά και την καθημερινότητα της εκλογικής της πελατείας.

Σχέδιο διάσωσης , λοιπόν, θα υπάρξει σίγουρα.Και το πιο πιθανό είναι να αρχίσει να εφαρμόζεται το συντομότερο δυνατόν.Στις ΗΠΑ πριν από λίγα χρόνια ενεργοποιήθηκε ένα τεράστιο ταμείο διάσωσης  το TARP , για να σωθούν κολοσσοί όπως η General Motors, η AIG,η CITI,η Wells Fargo και τόσοι άλλοι,από το τσουνάμι που προκάλεσε η χρεοκοπία της Lehman Brothers. Διότι ως γνωστόν «το σύστημα έχει και άλλα συστήματα πολλά….» .Ομως εκεί η ΚεντρικήΤράπεζα «έκοβε» όσα δολάρια χρειάζονταν κάθε φορά….Είναι προφανές ότι αυτήν τη φορά οι Γερμανοί θα χρειστεί να τα έχουν απολύτως καλά με τον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ.΄

Εχει ο καιρός γυρίσματα…

 

Λίλυ Σπυροπούλου: Ανησυχία, αλλά όχι πανικός

Οι αγορές , όσο και αν βλέπουν εξόφθαλμα και αναμφισβήτητα οικονομικά δεδομένα, λειτουργούν με…ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά. Δεν είναι τυχαίο, πώς συμπαρασύρονται αγοραστές και πωλητές σε κάθε φήμη ή δήλωση, πόσο μάλλον σε μια είδηση.

Με αφορμή τη Deutsche Bank, η Ευρώπη, θυμήθηκε την έναρξη της κρίσης, κάνοντας «προβολή» όπως είθισται να αποκαλούν οι ψυχολόγοι την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενός μέχρι τότε αδιάσειστου κολοσσού που σαν «χάρτινος πύργος» εξαφανίστηκε εν μια νυκτί.

Μολονότι οι δύο αυτοί παγκόσμιου βεληνεκούς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, αλληλεπίδρασαν το τελευταίο δίμηνο στις αγορές, επαναφέροντας μνήμες….

Το τελευταίο διάστημα, το brand της Deutsche Bank κλυδωνίζεται. Η μετοχή, σαφώς και έχει κατρακυλήσει πάνω από 50% από τις αρχές του έτους, άγγιξε σημεία κατώτερα της τελευταίας 20ετίας και έφτασε σε ιστορικά χαμηλά. Πράγματι. Διότι η αρχική πρόθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να επιβάλει πρόστιμο 14 δις δολλαρίων, αξιώνοντας αποζημιώσεις στο πλαίσιο έρευνας του για τιτλοποιημένα δάνεια, δημιούργησε «φασαρία» στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, υπονοώντας ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης, πιθανό bail in ομολόγων και καταθέσεων, «τσουνάμι» στις ευρωπαϊκές αγορές και επικίνδυνο ντόμινο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.

Το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς

Τα οικονομικά δεδομένα σαφώς υπάρχουν. Τη Δευτέρα η μετοχή της DB άγγιξε ιστορικά χαμηλά. Αν «φύγουν» 14 δις δολλάρια θα είναι θέμα να βρεθούν νέα κεφάλαια και οι επενδυτές στρέφουν την πλάτη. Το brand της Τράπεζας επλήγη. Ομως…πραγματικά υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης;

Σοφές οι ελληνικές παροιμίες «το μισογεμάτο ή μισοάδειο ποτήρι» ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς….

Κατ αρχήν, η ίδια η Τράπεζα. Ο διευθύνων σύμβουλος της DB, John Cryan, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και διευκρίνισε ότι η Τράπεζα αφενός μεν διαθέτει άνετη ελεύθερη ρευστότητα, αφετέρου στα βιβλία της αναφέρονται λιγότεροι κίνδυνοι από ότι σε προηγούμενα οικονομικά διαστήματα. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της  Deutsche διέψευσε ότι ζήτησε κρατική στήριξη.

Από πλευράς τους, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και οι εκπρόσωποι της Καγκελαρίας, διέψευσαν κάθε φημολογία περί σχεδίου διάσωσης (το οποίο είχε αναφέρει πρόσφατα η Die Zeit , με πιθανή πώληση περιουσιακών στοιχείων ή απόκτηση του 25% από το γερμανικό κράτος).

Οι δηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ, ότι ίσως δεν απαιτηθούν τα 14 δις δολλάδια, αλλά πολύ λιγότερα, αν επιτευχθεί συνεργασία της Τράπεζας με τις αρχές (διακανονισμός), οδήγησαν στην άμεση ενίσχυση του τίτλου της Deutsche Bank. Μόλις την Τρίτη, η μετοχή της Τράπεζας «γύρισε» θετικά, καταγράφοντας αύξηση 1,1 %.

Υπερβολικά σημαντική για τη γερμανική οικονομία

Οσο για την ίδια την Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2017 διεκδικώντας την τέταρτη θητεία, εξέφρασε την Τρίτη την άποψη ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Οπως είπε χαρακτηρηστικά: «Η Deutsche Bank είναι μέρος της γερμανικής βιομηχανίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ελπίζουμε ότι όλες οι εταιρίες, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, μπορούν να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η γερμανική τράπεζα διαθέτει σήμερα 2 τρις δολλάρια ενεργητικό. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη Deutsche Bank υπερβολικά σημαντική για τη γερμανική οικονομία και ενώ δεν βλέπουν άμεσα κίνδυνο κατάρρευσης, επισημαίνουν ότι αν πραγματικά, η Τράπεζα βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, θα υπάρξει επέμβαση από το κράτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση που προς στιγμήν διευκρινίζει ότι δεν θα χρειασθεί στήριξη προς το γερμανικό κολοσσό, ούτε καν νέα ανακεφαλαιοποίηση, η Χρηματοοικονομική Ρυθμιστική Αρχή BaFin, διευκρίνισε και αυτή από πλευράς της, ότι δεν έχει επεξεργασθεί σχέδιο διάσωσης.

Μπροστά στο γεγονός ότι η τιμή της μετοχής κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα της εικοσαετίας, η ανησυχία είναι έκδηλη και διεθνής. Προφανώς και οι τιμές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αντανακλούν τις ανησυχίες των αγορών, όχι όμως, τον πανικό μιας επικείμενης κατάρρευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα