Προσχέδιο προϋπολογισμού : Υπέρβαση στόχου και χωρίς την περικοπή των συντάξεων

Προσχέδιο προϋπολογισμού : Υπέρβαση στόχου και χωρίς την περικοπή των συντάξεων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος Eurokinissi

Το προσχέδιο δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί σίγουρα να επιτύχει τον στόχο του προϋπολογισμού και χωρίς να περικόψει την προσωπική διαφορά στις συντάξεις 950.000 "παλιών συνταξιούχων".

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2019 και χωρίς περικοπή συντάξεων προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εστάλη σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο θεσμό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η πρόβλεψη αυτή είναι οριακά υψηλότερη από το 3,56% που προέβλεπε το προσχέδιο που κατατέθηκε την 1 Οκτωβρίου στην Βουλή με κάποιες οριακές μεταβολές σε έσοδα και δαπάνες. Ωστόσο, δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί σίγουρα να επιτύχει τον στόχο του προϋπολογισμού και χωρίς να περικόψει την προσωπική διαφορά στις συντάξεις 950.000 “παλιών συνταξιούχων”.

Το δεύτερο στοιχείο που περιλαμβάνει το προσχέδιο προκειμένου να στηρίξει το ελληνικό αίτημα, είναι μια καλύτερη ανάλυση στις παρεμβάσεις που θα γίνουν αν δεν περικοπούν οι συντάξεις.

Ως γνωστό αντί για το γνωστό πακέτο των κοινωνικών μέτρων ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη εξήγγειλε:

-Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά σε δύο δόσεις μια το 2019 και μια το 2020.

-Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33,3% σε ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και νέους επιστήμονες.

-Την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους εργαζόμενους.

-Την μείωση του συντελεστή φορολογία σ τις επιχειρήσεις από το 29 στο 25% ως το 2022 και των μερισμάτων από το 15% στο 10%.

-Την χορήγηση με πιο αυστηρά κριτήρια του διευρυμένου στεγαστικού επιδόματος.

-Την χορήγηση οικογενειακού επιδόματος.

Οι ενστάσεις των εκπροσώπων των θεσμών ήταν σχετικά με την επίδραση των δαπανών αυτών όχι μόνο το 2019 αλλά μέχρι και το τέλος του 2022 οπότε η Ελλάδα έχει να πετυχαίνει συνεχώς υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.

Στο κείμενο του προσχεδίου υπάρχει ένας πίνακας που αποδεικνύει ότι τα μέτρα έχουν μηδαμινή επίδραση μόνο για το 2019 (μείωση 0,09% από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 0,1% στους φόρους από την μείωση ΕΝΦΙΑ φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων) οι οποίες υπεραντισταθμίζονται από την οριακή αύξηση των επενδύσεων κατά 0,16%) και καμία επίδραση για τα έτη από το 2020 έως και το 2022.

Συνεπώς η εφαρμογή τους δεν θα έχει καμία επίδραση στην δημοσιονομική πορεία της χώρας .

Το νέο κείμενο διατηρεί για λόγους διαπραγματευτικής πολιτικής και το «σενάριο βάσης» όπως λέγεται, που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή του συνόλου των κοινωνικών αντίμετρων αφού δεν υπάρχει τελική συμφωνία για την αλλαγή του.

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου, η Επιτροπή έχει μια βδομάδα στη διάθεσή της προκειμένου να εξετάσει το καθένα χωριστά και να αποφασίσει εάν χρειάζονται ή όχι διευκρινήσεις. Στην περίπτωση που ζητηθούν διευκρινήσεις, το κράτος μέλος θα πρέπει να απαντήσει εντός δύο εβδομάδων. Με βάση τις απαντήσεις που θα πάρει και τη συνεννοήσεις με τα κράτη μέλη η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να κάνεις τις συστάσεις για κάθε χώρα στο Εurogroup, εντός του δεύτερου 15νθήμερου του Νοεμβρίου.

 Λαμβανομένου υπόψη ότι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup έχει οριστεί για τις 5 Νοεμβρίου, η συζήτηση και οι αποφάσεις μεταφέρονται στη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση στις 3 Δεκεμβρίου, εκτός κι αν ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο αποφασίσει να καλέσει έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για την εξέταση των προϋπολογισμών μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του επόμενου μήνα. Μέχρι στιγμή, πάντως, μπορεί να φημολογείται αλλά δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα