Ρέγκλινγκ: Δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή συντάξεων

Ρέγκλινγκ: Δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή συντάξεων
Κλάους Ρέγκλινγκ AP

"Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό" είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Για το θέμα της αναστολής της περικοπής των συντάξεων του 2019 ρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους των Βρυξελλών στην έδρα του ΕΜΣ στο Λουξεμβούργο, μεταξύ των οποίων και το News 24/7, ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ζήτημα, ωστόσο, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου», γι’ αυτό «το βλέπουμε, το συζητάμε».

«Παρακολουθούμε το θέμα. Ο ΕΜΣ είναι μέρος των Ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετέχουν στην μεταπρογραμματική περίοδο για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το θέμα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε.

«Φυσικά το πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις, ή σε μέτρα ανάπτυξης όπως η μείωση της φορολογίας. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι το θέμα που συζητάμε είναι θετικό και όχι πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων», επανέλαβε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

Ο ίδιος τόνισε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το Eurogroup, ωστόσο δεν θέλησε να προσδιορίσει σε ποια ακριβώς χρονική στιγμή.

“Δημιουργική” η παρουσίαση του προσχεδίου προϋπολογισμού

«Δημιουργική» βρήκε την παρουσίαση του προσχεδίου προϋπολογισμού με τα δύο σενάρια –της περικοπής ή μη των συντάξεων του 2019- ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ΕΜΣ. «Ήταν ασυνήθιστη, αλλά χρήσιμη προσέγγιση αφού οι ελληνικές Αρχές αναγνώρισαν τις δεσμεύσεις τους, ωστόσο πρότειναν κάτι άλλο. Μια δημιουργική παρουσίαση, γιατί μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης», είπε.

Στο ερώτημα για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να επιστρέψει στις αγορές, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ΕΜΣ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές, συζητώντας και αναλύοντας την κατάσταση.

«Η Ελλάδα είναι χρηματοδοτικά καλυμμένη για δύο χρόνια με την εκταμίευση ύψους 15 δις. ευρώ στο τέλος του προγράμματος που «ανέβασε» το μαξιλάρι ρευστότητας στα 22 δισεκατομμύρια. Οπότε δεν χρειάζεται να βιαστεί».

Και συμπλήρωσε: «Δε λέω να περιμένει δύο χρόνια, αλλά υποθέτω ότι όταν οι δευτερογενείς αγορές πέσουν ξανά, τότε θα είναι μια καλή ευκαιρία να το επιχειρήσει –αν και η έξοδος μιας χώρας στις αγορές ποτέ δεν προαναγγέλλεται. Από εκεί και πέρα, έχει σημασία η διεθνής κατάσταση των αγορών και εξωγενείς παράγοντες, όπως πχ. η Τουρκία, οπότε δεν μπορώ να πω ακριβώς πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα