Ρέτσος: Επιτυχίες, προκλήσεις αλλά και προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό

Ρέτσος: Επιτυχίες, προκλήσεις αλλά και προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό
Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Κι ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η 26η Ανοικτή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος στην Κλειστή Συνεδρίαση παρουσίασε όλα τα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού.

Είναι αλήθεια ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει ανέβει όχι ένα, αλλά περισσότερα επίπεδα. Κι είναι αλήθεια ότι ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια. Ωστόσο, η αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνονται, η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα, τον αγροδιατροφικό, αλλά και η ανάδειξη περιοχών μη προβεβλημένων τουριστικά, θα αποτελέσουν «την επόμενη μέρα» για τον ελληνικό τουρισμό.

Σήμερα, νωρίτερα, ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μιλώντας στην Κλειστή Συνεδρίαση του ΣΕΤΕ και ενόψει του απογευματινής ομιλίας του 26η Ανοικτή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται στην ομιλία του να αναφερθεί στα μείζονα θέματα του ελληνικού τουρισμού, είπε πολλά για όσα έγιναν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για αυτά που θα γίνουν.

Αφού έκανε αναφορά στην πολύ πρόσφατη απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη, επισημαίνοντας ότι «ο Θεόδωρος Βασιλάκης μας λείπει πάρα πολύ. Ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ, συνέβαλε αποφασιστικά και ουσιαστικά με την παρουσία και το έργο του στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας,» είπε ότι η περίοδος Μάιος 2017 – Μάιος 2018 αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό μια χρονιά με επιτυχίες, προκλήσεις αλλά και σημαντικά προβλήματα.

«Επιτυχίες, γιατί ο τουρισμός παραμένει πρωταγωνιστής στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Προκλήσεις, γιατί ο ανταγωνισμός αυξάνεται, οι καιροί απαιτούν διαρκείς προσαρμογές και η στρατηγική μας οφείλει να εξελίσσεσαι διαρκώς. Και τέλος προβλήματα, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού γίνονται σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης, αβεβαιότητας, με πολλά διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία και πολλά από αυτά παραμένουν άλυτα,» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Ρέτσος μίλησε επίσης για την αυτοπεποίθηση που έδειξε ο ΣΕΤΕ, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά κάθε δυσκολία, για την εξωστρέφεια που επέδειξε με την επιτυχή εμφάνιση του Συνδέσμου για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, αλλά και με τις 15 περιφερειακές συναντήσεις, για τον ρεαλισμό στους στόχους και τα αιτήματα, για τη σοβαρότητα δίνοντας νέα ώθηση στη Marketing Greece και στο ΙΝΣΕΤΕ, αλλά και για την ωριμότητα των κινήσεων, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του τομέα, των επιχειρηματιών, των χιλιάδων εργαζόμενων, της ελληνικής κοινωνίας.

Όσον αφορά στα στοιχεία, ο Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι το 2017 η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες, ενώ σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. Ευρώ, σε σχέση με το 2016.

Επίσης, η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017), τη στιγμή που ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στην υπογραφή και φέτος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι για τον ελληνικό τουρισμό του αύριο υπάρχουν προϋποθέσεις που συνοψίζονται στη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, στη λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και στη διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Σχετικά με την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και η ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος, ο Γιάννης Ρέτσος ανέφερε ότι για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ, ότι ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8% , ενώ αποτελεί βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας καθώς επίσης ότι στις Περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία άνω του 47,4% του ΑΕΠ των εν λόγω προορισμών.

Καταλήγοντας, αναφερόμενος στους στόχους, έθεσε σε προτεραιότητα τη διασύνδεση Τουρισμού – Πολιτισμού, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση στον τουρισμό, την ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης σε όλη τη χώρα και την ευρύτερη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, με νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα