Reuters για Κύπρο: Το μικρό της Μεσογείου οδεύει εκτός ευρώ

Reuters για Κύπρο: Το μικρό της Μεσογείου οδεύει εκτός ευρώ

Το κυπριακό "κραχ" και η έξοδος της Λευκωσίας από το ευρώ. Πόσο παρακινδυνευμένη είναι η επιστροφή στη λίρα και πόσο επηρεάζει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Διαβάστε το άρθρο στο Reuters

Τις καταστροφικές συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, περιγράφει σε άρθρο του ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon.

“Eίναι ανόητο να ξεχάσει κανείς την Κύπρο, τώρα που δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά από τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ και την αποτροπή ενός bank run”, αναφέρεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “το μικρό νησί της Μεσογείου οδεύει στην έξοδο από το ευρώ”.

Αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες στον πλούτο, θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και θα αφήσει την Κύπρο μόνη.

“Ακόμη και έτσι, οι φωνές που ζητούν την επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα αυξηθούν”, σημειώνει ο ίδιος.

Ακόμα τονίζει ότι “ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι κατά της εξόδου από το ευρώ, αλλά το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει την έξοδο. Ένα μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει την παραμονή στο ευρώ, αλλά χωρίς την τρόικα, ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος της χώρας, που έχει επιρροή, είναι επικριτικός με την Τρόικα”.

“Εάν η Κύπρος επαναφέρει την κυπριακή λίρα, η αξία της θα καταρρεύσει. Κανείς δεν ξέρει πόσο, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και μέχρι 50%. Μια τέτοια σημαντική υποτίμηση θα κατέστρεφε τον πλούτο όλων των άλλων καταθετών”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: “Η Κύπρος είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία. Εισάγει όλο το πετρέλαιο. Επίσης στηρίζεται στο φθηνό εργατικό δυναμικό των μεταναστών στους κλάδους του τουρισμού και της γεωργίας. Μετά από μια υποτίμηση, το κόστος τους σε τοπικό νόμισμα θα αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το όποιο κέρδος σε ανταγωνιστικότητα, θα χαθεί. Η χρεοκοπία ίσως μοιάζει ελκυστική επιλογή, καθώς η Λευκωσία θα πετάξει από πάνω της ένα πολύ μεγάλο χρέος. Αλλά δεν θα είναι απλό. Θα έχει να αντιμετωπίσει αγωγές, και εάν η κεντρική τράπεζα της Κύπρου δεν κατορθώσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ELA, θα πρέπει να αναλάβει το κόστος η ΕΚΤ.

Όπως εκτιμά ο Hugo Dixon, η Κύπρος θα αρνηθεί να πληρώσει. Όμως δεν είναι όπως η Αργεντινή. Εάν προσπαθήσει να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη, το πιθανότερο είναι ότι και οι ίδιοι θα απαντήσουν σκληρά. Μπορεί ίσως να βρουν έναν τρόπο για να βγάλουν την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για την Κύπρο.

“Η Κύπρος θα δυσκολευτεί επίσης να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου εάν εγκαταλείψει την ΕΕ. Η Τουρκία, η οποία προσπαθεί ήδη να την εμποδίσει, θα της είναι πιο εύκολο να το κάνει εάν η Λευκωσία μείνει χωρίς φίλους”.

Επομένως, το να εγκαταλείψει το ευρώ δεν θα ήταν καλή επιλογή, αλλά και το να μείνει δεν είναι εξίσου καλή επιλογή. Το ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει κατά 20% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Και όσο περισσότερο διαρκούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, τόσο περισσότερο οι Κύπριοι θα αισθάνονται ότι δεν είναι έτσι κι αλλιώς μέλη της ένωσης, καθώς ένα ευρώ στην Κύπρο δεν είναι ίσο με ένα άλλο στον υπόλοιπο κόσμο.

Η τρόικα θα πρέπει να βοηθήσει να αρθούν οι περιορισμοί το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά η Κύπρος μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και όσο μικρή και εάν είναι, να την αποσταθεροποιήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα