Σχέδιο Β: Η Νέα Δραχμή και η εθνικοποίηση της ΤτΕ

Σχέδιο Β: Η Νέα Δραχμή και η εθνικοποίηση της ΤτΕ

Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης. Αυτό ήταν το Σχέδιο Β σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ

Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα του 2015, ο Αμερικανός καθηγητής και συνεργάτης του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο “Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα” σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ ήταν στενός συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη και το νέο του συγγραφικό έργο είναι αφιερωμένο σε εκείνον και στη σύζυγο του, Δανάη Στράτου.

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ είναι σήμερα καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων. Συγγραφέας εννέα βιβλίων οικονομικής επιστήμης και θεωρίας και εκατοντάδων επιστημονικών άρθρων και τακτικός αρθρογράφος εφημερίδων όπως οι New York Times και η Wall Street Journal.ο κ.Γκάλμπρεϊθ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους της γενιάς του.

Στο “Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα” αποκαλύπτει το περιβόητο Σχέδιο Β που είχε στο “συρτάρι” ο Γ. Βαρουφάκης και προετοιμάστηκε από τον Μάρτιο του 2015 υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Μάλιστα, ο σχεδιασμός περιελάμβανε και μυστικές συνομιλίες με κινητά τηλέφωνα που φυλάσσονταν σε ψυγεία ξενοδοχείων, όπως περιγράφει ο Αμερικανός καθηγητής.

Το Σχέδιο Β περιελάμβανε, όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Καθημερινή”: Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. Θα έμπαινε σε εφαρμογή αν κατέρρεαν πλήρως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

“Πρωτεϊκή φωνή ο Βαρουφάκης”

Όπως αναφέρει η Καθημερινή στο σημερινό της φύλλο, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. “Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου”, σημειώνει.

Στο βιβλίο του, ο Γκάλμπρεϊθ περιγράφει τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως μια “πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του”.

Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζει ο Γκάλμπρεϊθ για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους.

“Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο”, έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015.

Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως “εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα”.

Διευκρινίζεται πάντως πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής μιλάει για Plan B.

Ένα χρόνο πριν, σε άρθρο του στο περιοδικό Spiegel, έγραφε: “ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα έδινε στην οικονομία σταθερότητα και ανάκαμψη μετά την μεγάλη αποτυχία των τελευταίων πέντε ετών. Είναι απογοητευτικό ότι δεν υπήρχε καμία ευελιξία από τους δανειστές. Δεν ήταν να αναπτύξουμε ένα μυστικό σχέδιο, αλλά να αναγνωρίσουμε προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ. Δεν είχαμε εμπλοκή ούτε σε πολιτικές συζητήσεις ούτε σε αποφάσεις της κυβέρνησης”, τόνιζε, απορρίπτοντας τα τότε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “πραξικόπημα”. Όπως σημείωνε τότε, ήταν μια “άσκηση” για να υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που γράφει με τον ίδιο τρόπο και στο βιβλίο του.

“Οι συζητήσεις μας ξεκίνησαν περί το τέλος Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Κύριο μέλημά μας δεν ήταν η εκπόνηση ενός “μυστικού σχεδίου”, αλλά τα προβλήματα και οι προκλήσεις που θα προέκυπταν αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους. Πολλά από αυτά πάνω στα οποία εργαζόμασταν αφορούσαν στην ιστορική έρευνα σε οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος, όπως, παράδειγμα, την κρίση στην Καλιφόρνια στις αρχές του 2000 και την κρίση χρέους στην Κύπρο”, ανέλυε ο Γκάλμπρεϊθ.

“Σέβομαι τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά οι πολιτικές του κατευθύνσεις και οι οικονομικές του υποχρεώσεις είναι ασύμβατες με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας”, συμπλήρωνε.

Για τον καθηγητή είχε αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης: “Το ότι είχα τον Τζέιµι Γκάλµπρεϊθ σύµβουλό µου στο Υπουργείο Οικονοµικών στη διάρκεια του επικού αγώνα εναντίον του απόλυτου οικονοµικού παραλογισµού στο αποκορύφωµα της εκδικητικότητάς του ήταν ευτύχηµα. Το ότι µπορώ να θεωρώ τον Τζέιµι Γκάλµπρεϊθ στενό φίλο µου είναι σκανδαλώδης εύνοια της τύχης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα