‘Σιγήν ιχθύος’ για τον Μυστικό Δείπνο των Βρυξελλών

‘Σιγήν ιχθύος’ για τον Μυστικό Δείπνο των Βρυξελλών

Σε μείωση της απόστασης των 3 δισ. που χωρίζει τους δανειστές προσδοκά η Αθήνα. Στο Eurogroup της Δευτέρας οι κρίσιμες αποφάσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Τα σενάρια που εξετάζονται

«Λευκό» καπνό από τις Βρυξέλλες και δη τον… «μυστικό δείπνο» των δανειστών ανέμενε έως τα ξημερώματα η ελληνική κυβέρνηση, με το τοπίο να παραμένει θολό και την αβεβαιότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι θεσμοί τηρούσαν «σιγήν ιχθύος» μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, με την ελληνική κυβέρνηση να κάθεται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς ο Μάρτιος έχει ήδη φτάσει και η αξιολόγηση συνεχίζει να βρίσκεται «στον αέρα».

Το δείπνο εργασίας των Βρυξελλών για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος τράβηξε όλα τα βλέμματα, χωρίς ωστόσο ακόμη το κυβερνητικό στρατόπεδο να έχει ενημερωθεί για την «ετυμηγορία» του, η οποία όπως και να έχει, είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει νέο κατάλογο μέτρων για την Αθήνα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως, παρά την κρισιμότητα της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών, ουσιαστικές αποφάσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν μπορούν παρά να ληφθούν σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο. Υπό το πρίσμα, αυτό η Αθήνα «ανασυντάσσεται» και στρέφει το βλέμμα της στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά έως το βράδυ της Τετάρτης, η απόσταση που χωρίζει τους δανειστές μεταξύ τους, ήτοι το ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή πλευρά, μεταφράζεται σε 3 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αξιώνει από την ελληνική πλευρά μέτρα 8,5 δισ. ευρώ έως το 2018, με τους Ευρωπαίους να ρίχνουν χαμηλότερα τον πήχη και δη κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί αν στο δείπνο των Βρυξελλών, διανύθηκε μέρος της απόστασης των 3 δισ. ευρώ, αλλά και ποια είναι η «ταυτότητα» των παρεμβάσεων που θα απαιτήσουν οι θεσμοί για να επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους για τη συνέχιση – και δη ολοκλήρωση – της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, στο φως έρχονται νέα σενάρια για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, τα οποία αφορούν ακόμη και στο ενδεχόμενο «τμηματικής» αξιολόγησης, ώστε να αρθούν τα μεγάλα αδιέξοδα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Η έννοια της «τμηματικής» αξιολόγησης θα αφορά στην υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων κάθε φορά, τα οποία θα «σπάνε» σε κομμάτια. Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, «τμηματικό» χαρακτήρα θα λάβει και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, αφού θα πραγματοποιείται σε υποδόσεις, ανάλογα με τα «μίνι» πακέτα προαπαιτούμενων που θα υλοποιούνται κάθε φορά από την πλευρά της κυβέρνησης.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα