Συγνώμη στη βασίλισσα

Βρετανοί οικονομολόγοι απολογήθηκαν στην βασίλισσα Ελισάβετ, επειδή δεν κατάφεραν να προβλέψουν την οικονομική κρίση.
- 27 Ιουλίου 2009 18:03
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον βρετανικό Τύπο, η επιστολή συντάχθηκε από σημαντικούς οικονομολόγους της χώρας και φέρει την υπογραφή του Τιμ Μπέσλει, μέλους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η απολογητική επιστολή έφθασε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μετά από την ερώτηση που έθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ, στη διάρκεια επίσκεψής της στο London School of Economics, γιατί κανείς δεν είδε την χρηματοπιστωτική κρίση να έρχεται.
Όπως αναφέρει το Reuters, στην τρισέλιδη επιστολή τους, οι οικονομολόγοι εξηγούν πώς ο φθηνός δανεισμός οδήγησε σε ένα αίσθημα αισιοδοξίας, το οποίο καμουφλάρισε την παγκόσμια ανισορροπία μεταξύ χρεών και διαθεσίμων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
“Ευσεβείς πόθοι συνδυασμένοι με ύβρη” έπεισαν τους μάγους της οικονομίας ότι είχαν βρει τον τρόπο να διαχέουν το ρίσκο μέσω των χρηματοοικονομικών αγορών, επισημαίνεται στην επιστολή.
“Η αποτυχία ήταν ότι δεν κατέστη δυνατό να κατανοηθεί πώς συλλογικά όλο αυτό, συναθροιζόταν σε μια σειρά διασυνδεδεμένων ανισορροπιών, επί των οποίων καμία ξεχωριστή αρχή δεν είχε δικαιοδοσία” καταλήγει η επιστολή.