Σήμερα ανοίγουν οι φάκελοι για την Εθνική Ασφαλιστική

Σήμερα ανοίγουν οι φάκελοι για την Εθνική Ασφαλιστική

Τους τέσσερις φακέλους με τις δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανοίγουν σήμερα οι σύμβουλοι πώλησης στο Λονδίνο. Η αποτίμηση- η shortlist- η σημερινή διοίκηση

Σήμερα ανοίγουν οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική, που υποβλήθηκαν σε κλειστούς φακέλους το βράδι της Δευτέρας.  Τους φακέλους παρέλαβαν στο Λονδίνο οι σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας, που έχουν αναλάβει την πώληση της θυγατρικής της, δηλαδή οι Godlman Sachs και η Morgan Stanley.

Οι σύμβουλοι είναι αυτοί που θα ελέγξουν την εγκυρότητα και την ορθότητα των προσφορών, θα τις επιλέξουν τις τέσσερις ή όσες πληρούν τα κριτήρια ( πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις) και θα τις συμπεριλάβουν σε μία shortlist που θα θέσουν, μαζί με τα σχόλιά τους, υπόψιν της μητρικής, Εθνικής Τράπεζας.

Η ίδια η Εθνική θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος εντός των προσεχών ημερών. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί αν θα ανακοινωθεί ο πλειοδότης ή μάλλον, ο επενδυτής που επελέγη, ή αν θα εκδοθεί νωρίτερα μια ανακοίνωση που θα αναφέρει τον αριθμό των έγκυρων προσφορών.

Ως προς το τίμημα, δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία. Η αποτίμηση στην οποία προχώρησαν οι σύμβουλοι πώλησης, ήταν του επιπέδου των 800 εκατ ευρώ, αν και σήμερα η αξία της εταιρίας φθάνει το 1 δις ευρώ ( σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία), πέραν του ότι αποτελεί πρωταγωνιστή στην ελληνική αγορά και έχει μια ιστορία ζωής 120ετών.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη κινητικότητα εκ μέρους του Συλλόγου των Εργαζομένων, αλλά και κύκλων της κυβέρνησης, να ανατρέψουν την πώληση, αλλά για τους θεσμούς δεν ετίθετο καν θέμα κουβέντας. Το «όχι» ήταν απόλυτο, με το επιχείρημα ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελούσε δέσμευση για τη μητρική της, στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης και ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Μάταια, έγιναν κάποιες τελευταίες, απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και από τον Όμιλο της Εθνικής, που πολύ διακριτικά πριν από ένα δίμηνο, επιχείρησε να ξανασυζητήσει το θέμα, εισπράττοντας όχι μόνο, μια αφοριστική απάντηση, αλλά και μία «αυστηρή» σύσταση για επίσπευση των διαδικασιών.

Έτσι, φτάσαμε παραμονές Πάσχα, να προχωρούν οι διαδικασίες της πώλησης της αρχαιότερης ασφαλιστικής εταιρίας της χώρας. Υπενθυμίζεται βέβαια, ότι η Εθνική δεν ήταν η μόνη τράπεζα στην οποία επεβλήθη αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη. Αντίστοιχα και για τους ίδιους λόγους ( επειδή είχε πάρει χρήματα από το πακέτο στήριξης), υποχρεώθηκε να πωλήσει την ασφαλιστική της, η Eurobank, χάνοντας και η ίδια ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο χώρο του bancassurance και όχι μόνο.

Καλώς ή κακώς, οι δανειστές έχουν τον τελευταίο λόγο και στο πλαίσιο αυτό, μπαίνει στην τελική ευθεία η πώληση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ( η Τράπεζα επιθυμεί να είναι μάξιμουμ αυτό το ποσοστό). Από το ύψος των προσφορών και το γενικότερό τους πλαίσιο, θα φανεί αν το ποσοστό αυτό φτάσει έως το 100% και τι μέλλει γενέσθαι με το management.

Σήμερα, πρόεδρος στην Εθνική Ασφαλιστική είναι ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, γνωστός οικονομολόγος και έμπειρο στέλεχος , με μακρά θητεία σε θέσεις κεντρικών τραπεζών του εξωτερικού , μεγάλων επενδυτικών ιδρυμάτων και δημοσίου τομέα (από τις τελευταίες του θέσεις ήταν η γενική διεύθυνση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους).

Τον πλαισιώνουν ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Στ. Κωνσταντάς, που εντάχθηκε στην εταιρία το 2011 ( αφήνοντας τότε τη γενική διεύθυνση της International Life) και ο γενικός διευθυντής πωλήσεων, κ. Γ. Ζαφείρης, που προήλθε από την ΙΝG Hellas (ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής).

Η θέση διευθύνοντος συμβούλου δεν έχει ακόμη καλυφθεί – μετά την αποχώρηση του κ. Σπ. Μαυρόγαλου –  και καθήκοντα CEO ασκεί ο κ. Στ. Κωνσταντάς.

Ποιοι φαίνεται να ενδιαφέρονται

Κινέζοι, Κινέζοι , Κινέζοι και…ένα ελληνοαμερικανικό group ενδιαφέρθηκαν για την Εθνική Ασφαλιστική. Εξ αυτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ….κατ ευθείας συγκαταλέγονται στα «φαβορί» – είναι ο κινεζικός όμιλος Fosun και το σχήμα J. Calamos- Exin Group.

H Fosun δεν κοιτάζει για πρώτη φορά την Ευρώπη, καθώς έχει ήδη βάλει πόδι στην Πορτογαλία, με τον έλεγχο της Gaixa Seguros.

Οι άλλοι δύο ενδιαφερόμενοι είναι οι επίσης κινεζικής προέλευσης, Wintime και Gongbao, αλλά άγνωστο είναι αν θα περιληφθούν και οι δύο αυτές προσφορές στο shortlist.

Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και στελεχών που πηγών που είναι κοντά στους συμβούλους πώλησης, αναφέρουν ότι το προσφερόμενο τίμημα, δεν θα είναι το μόνο κριτήριο. Ως προς το τίμημα, μάλλον θα πλησιάζει το κάτω μέρος του…πήχη της αποτίμησης, άρα κοντά στα 800 εκατ ευρώ.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μάλλον θα έχει αποσαφηνισθεί η κατάσταση…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα