Σπριντ ΑΑΔΕ για απλοποίηση διαδικασιών σε συναλλαγές με φορολογουμένους
Διαβάζεται σε 6'
Με μια σειρά κινήσεις, η φορολογική διοίκηση, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, επιχειρεί να θεραπεύσει μια σειρά από προβλήματα, που συχνά επιφέρουν ταλαιπωρία.
- 09 Μαΐου 2025 07:49
Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ 2025-2029, ως βασικός άξονας δράσης, έχει ενταχθεί η λειτουργία ενός πλήρως ψηφιοποιημένου και πιο απλού συστήματος, με στόχο τη καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό με μια σειρά κινήσεις, η φορολογική διοίκηση, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, επιχειρεί να θεραπεύσει μια σειρά από προβλήματα, που συχνά επιφέρουν ταλαιπωρία στους συναλλασσόμενους, ειδικά, σε όσες και όσους ανήκουν σε ομάδες για τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για κάποιες συναλλαγές “σημαία”. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι φορολογούμενοι θα πρέπει να μην τυγχάνουν κι αυτοί της δέουσας προσοχής.
Έτσι, την Πέμπτη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε ότι απλοποιείται η διαδικασία απαλλαγής από τα Tέλη Kυκλοφορίας σε ΑμεΑ, με την Εγκύκλιο του Διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή, παρέχοντας σημαντικές διευκρινίσεις (Ε.2024/2025).
Συγκεκριμένα:
Υποβολή αιτήματος απαλλαγής:
Το αίτημα για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας, μπορεί να υποβληθεί οποιαδήποτε στιγμή και να αφορά απαλλαγή που καταλαμβάνει χρονικό διάστημα βάσει της ισχύος της Γνωστοποίησης του Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (με την Ιατρική Βεβαίωση αντιστοίχισης παθήσεων του ΚΕ.Π.Α. ή της γνωμάτευσης της Α.Σ.Υ.Ε./ Α.Ν.Υ.Ε./ Α.Α.Υ.Ε.).
Επανεξέταση απορριφθέντων αιτημάτων:
Αιτήματα που απορρίφθηκαν στο παρελθόν από τις φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής, μπορούν πλέον να επανεξεταστούν. Για την επανεξέταση απαιτείται η υποβολή νέου αιτήματος ψηφιακά μέσω της εφαρμογής Τα Αιτήματά μου, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ή στο myAADEapp, όπου, αφού εισέλθετε κάνοντας χρήση των προσωπικών σας κωδικών, επιλέγετε Νέο Αίτημα > Φορολογία > Θεματική Ομάδα: Αυτοκίνητα > Διαδικασία: Χορήγηση απαλλαγής Τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας. Σε περίπτωση που το αίτημα εγκριθεί, υπάρχει η δυνατότητα να διαγραφούν ή να επιστραφούν τυχόν τέλη κυκλοφορίας που έχουν ήδη βεβαιωθεί ή καταβληθεί για τα αντίστοιχα έτη.
Οι επαναπατριζόμενοι
Παράλληλα στο φόντο και των δημόσιων αναφορών του προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου, κατά την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έρευνας “Σφυγμός του Επιχειρείν” για την ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης, όσων Ελλήνων κι Ελληνίδων επιθυμούν να επαναπατριστούν, παίρνοντας και το σχετικό φορολογικό μπόνους, η ΑΑΔΕ φαίνεται να επιταχύνει την προσπάθεια για απλοποίηση διαδικασιών έγκρισης φοροκινήτρων για την επιστροφή εργαζομένων και επαγγελματιών στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ενίσχυσης του Brain Regain, η φορολογική διοίκηση εξετάζει να προωθήσει σε επόμενο νομοσχέδιο, σχετική ρύθμιση, για την προέγκριση των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί ώστε να απομειωθεί η ταλαιπωρία, που συχνά υπάρχει. Επίσης, “ζυγίζεται” και μια πιθανή επέκταση των κινήτρων είτε για τα φυσικά πρόσπωπα, που ενδιαφέρονται να επαναπατριστούν, είτε για συγγενικά τους.
Ο ΣΕΒ
Να σημειωθεί ότι σε σχέση με την προσπάθεια ανάσχεσης της μετανάστευσης και επαναπατρισμού των Ελλήνων, επιστημόνων και επαγγελματιών με καριέρα στο εξωτερικό, το λεγόμενο “ReBrain” ο κ. Θεοδωρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σχολιάζοντας σχετική αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη, για αναστροφή του κύματος της φυγής επιστημόνων κτλ, ζήτησε να επιλυθούν πρακτικά, αλλά σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως γραφειοκρατικής φύσης, που υπονομεύουν το σημαντικό κίνητρο της επταετούς φοροελάφρυνσης για όσους και όσες επιστρέψουν.
«Έχουμε προτείνει να κάνουν αίτηση και να πάρουν απάντηση για την έκπτωση πριν αφήσουν τη δουλειά τους. Το συζητήσαμε να κάνει ένα σάιτ η ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να γίνουν πιο απλά τα πράγματα» τόνισε. «Το βλέπουν θετικά. Στο κάτω κάτω ως πελάτες έρχονται. Ζητάμε όχι να βάλουν λεφτά αλλά να βγάλουν λεφτά» είχε αναφέρει.
Να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου, φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα μπορούν να απαλλαγούν από φόρο εισοδήματος για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στη χώρα από μισθωτή εργασία ή ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον, εξαιρούνται από τεκμήρια διαβίωσης που σχετίζονται με κατοικία ή αυτοκίνητο. Το ευνοϊκό καθεστώς ισχύει για επτά φορολογικά έτη χωρίς δυνατότητα παράτασης
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε πριν λίγες μέρες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας τον τόνο, καταγράφεται, θετικό το ισοζύγιο μετανάστευσης το 2023, για πρώτη φορά από το 2008
«Η Ελλάδα δεν είναι πια μονόδρομος φυγής, αλλά επιλογή επιστροφής. Σήμερα δεν μιλάμε πλέον για μια μαζική έξοδο, όπως τη δεκαετία της κρίσης. Το 2023, για πρώτη φορά από το 2008, το ισοζύγιο μετανάστευσης έγινε θετικό: 47.200 Έλληνες γύρισαν, 32.800 έφυγαν. Και αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να τα αμφισβητήσουν ούτε οι πιο σφοδροί επικριτές μας».
Τα δεδομένα αυτά παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο του Brain ReGain που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρέθεσε ο κ. Χατζηδάκης μέχρι το τέλος του 2023, 400.000 από τις 600.000 Έλληνες της γενιάς του brain drain έχουν επιστρέψει.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα έθεσε ως στόχο την αναστροφή του brain drain. «Διότι το αντιλαμβανόμαστε ως εθνική υποχρέωση. Απέναντι στους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους μακριά. Απέναντι στους χιλιάδες ταλαντούχους νέους που έφυγαν όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Αλλά και απέναντι στη χώρα, γιατί χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε σε μια οικονομία χαμηλών προσδοκιών».
Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκαν πρωτοβουλίες όπως:
- Τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα (50% μειωμένος φόρος εισοδήματος για 7 χρόνια) για την επιστροφή της γενιάς του brain drain. «Χάρηκα, διαβάζοντας στην έρευνά σας ότι το 49% όσων επέστρεψαν δήλωσαν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση: τα μέτρα να πιάνουν τόπο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
- Το ReBrain Greece και οι Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ. «Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις σε Λονδίνο, Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ, συνδέοντας ελληνικές επιχειρήσεις με Έλληνες του εξωτερικού. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Και αποδεικνύει κάτι σημαντικό: ότι τα παιδιά μας θέλουν να γυρίσουν, αν τους δώσουμε τις προϋποθέσεις», ανέφερε.
- Σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αυτόματη αναγνώριση της ιατρικής ειδικότητας από τις ΗΠΑ.
«Στέλνουμε έτσι ένα έμπρακτο μήνυμα στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού ότι η Ελλάδα τούς περιμένει», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.