Σπριντ για το Fuel Pass – “Παρά πόδα” για νέα μέτρα

Διαβάζεται σε 7'
Σπριντ για το Fuel Pass – “Παρά πόδα” για νέα μέτρα
iStock

Μετά το διάγγελμα του Ντ. Τραμπ και πάλι το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές κινείται ανοδικά, μετά τη χθεσινή πτώση και την καλλιέργεια προσδοκιών για αποκλιμάκωση της έντασης.

Σήμα για μια διαρκή διαδικασία ανάπτυξης αναχωμάτων έναντι της κρίσης, που γεννά η γεωπολιτική αστάθεια, δίνει το οικονομικό επιτελείο με αφορμή την εκκίνηση εφαρμογής του εδώ και δέκα μέρες ανακοινωμένου πακέτου μέτρων.

Έτσι, χθες, Τετάρτη 1η Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή την εκκίνηση ισχύος του νέου κατώτατου μισθού τόνισε ότι “ενεργοποιείται ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών. Θεσπίζεται οριζόντια επιδότηση καυσίμων 20 λεπτών στο ντίζελ κίνησης. 

Επίσης, σε λίγες ημέρες θα δοθεί το Fuel Pass, που ισοδυναμεί με 36 λεπτά το λίτρο και καλύπτει 3 στους 4 ιδιοκτήτες οχημάτων. Προβλέπεται ακόμη επιστροφή 15% στην αξία των λιπασμάτων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και αποζημίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των εισιτηρίων και να προστατευθούν οι νησιώτες και οι μετακινήσεις των πολιτών. Αυτό δεν είναι το τέλος των παρεμβάσεων, αλλά η αρχή μιας διαρκούς στήριξης. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για όσο χρειαστεί, με υπευθυνότητα και με στόχο να ενισχύσουμε το εισόδημα των πολιτών, να κρατήσουμε τη χώρα σταθερή και να διατηρήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας” είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Το Fuel Pass

Στο μεταξύ, με βάση τη διαδικασία που προβλέπει η υπουργική απόφαση, ανοίγει τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου η ειδική πλατφόρμα για την χορήγηση του Fuel Pass. Έτσι, όσοι και όσες θελήσουν να “κλειδώσουν” την επιδότηση για τα καύσιμά τους ή τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα. Κι αυτό γιατί, με βάση τη σχετική ενημέρωση του ΥΠΕΘΟ, οι δικαιούχοι θα πληρώνονται 48 ώρες πριν την υποβολή της αίτησης. Δηλαδή όσες και όσοι κάνουν αίτηση Μεγάλη Δευτέρα ή Μεγάλη Τρίτη θα μπορέσουν να δουν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται πριν τις τραπεζικές αργίες του Πάσχα.

Όπως διευκρινίζουν από το ΥΠΕΘΟ, η πληρωμή σε 48 ώρες μετά την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα fuel pass αφορά και στην ψηφιακή κάρτα και στην πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό (Iban).

Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι, η διαδικασία αιτήσεων περνά μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr με χρήση των κωδικών Taxisnet, χωρίς περιορισμούς από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ενώ όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία θα μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ.

Οι δικαιούχοι με την είσοδό τους επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν email, κινητό και IBAN και στη συνέχεια επιλέγουν τρόπο πληρωμής: είτε ψηφιακή κάρτα – με μεγαλύτερη επιδότηση – είτε απευθείας κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με ελαφρώς χαμηλότερο ποσό αλλά πλήρη ελευθερία χρήσης

“Ψηφιακή” επιδότηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάρτα fuel pass είναι ψηφιακή, δηλαδή δεν έχει φυσική μορφή όπως μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Απλά, όσοι και όσες επιλέξουν να λάβουν ψηφιακή κάρτα για να εκμεταλλευτούν το μέγιστο ποσό οικονομικής ενίσχυσης για αγορές καυσίμων, θα απαιτηθεί να προβούν σε ειδική διαδικασία ενεργοποίησης σε ψηφιακό πορτοφόλι σε κατάλληλο smartphone που να υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές NFC. Αλλιώς η πληρωμή δεν θα εκτελείται και κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση που έλαβαν.

Πού χρησιμοποιείται η ψηφιακή κάρτα;

Σημαντικό, επίσης, είναι να τονιστεί ότι το Fuel Pass μέσω ψηφιακής κάρτας μπορεί να αξιοποιηθεί σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί. Επιπλέον, όσοι και όσες επιλέξουν να πάρουν την επιδότηση στον τραπεζικό λογαριασμό τους θα είναι ελεύθεροι να τα ξοδέψουν όπου και όπως θέλουν.

Για ένα όχημα

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι κάθε φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώσει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Υπογραμμίζεται ότι κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας. Τα κριτήρια

Το εισοδηματικό κριτήριο βασίζεται στη φορολογική δήλωση του 2024: έως 25.000 ευρώ για άγαμους, 35.000 ευρώ για έγγαμους με προσαύξηση 5.000 ευρώ ανά παιδί, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες το όριο φτάνει τα 39.000 ευρώ, επίσης με προσαυξήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Απριλίου 2026.

Γεωγραφικό “μπόνους”

Υπενθυμίζεται ότι η  επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, ανέρχεται σε 50 ευρώ για το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου, με τη χρήση ψηφιακής κάρτας (40 ευρώ χωρίς κάρτα). Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους δύο μήνες, ανέρχεται σε 60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής κάρτας (50 ευρώ χωρίς κάρτα). Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ (25 ευρώ χωρίς κάρτα) σε ηπειρωτική και 35 ευρώ (30 ευρώ χωρίς κάρτα) σε νησιωτική περιοχή..

Στην “αναμονή” για νέα στήριξη

Στο μεταξύ, μετά το διάγγελμα του προέδρου Ντ. Τραμπ και πάλι το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές κινείται ανοδικά, μετά τη χθεσινή πτώση και την καλλιέργεια προσδοκιών για αποκλιμάκωση της έντασης. Η άνοδος έχει ξεπεράσει, το πρωί της Πέμπτης, το 5% με τις τιμές του μπρεντ να είναι πάνω από τα 106 δολάρια ανά βαρέλι, την ώρα που την Τετάρτη οι τιμές είχαν πέσει και κάτω από τα 100 δολάρια. Προφανώς, οι αγορές “διάβασαν” το διάγγελμα ως ένα “σήμα” συνέχισης της πολεμικής σύρραξης και γιαυτό πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές στις αγορές της Ασίας. 

Με το κλίμα αβεβαιότητας, πάντως, να κυριαρχεί, το οικονομικό επιτελείο έχει το “όπλο παρά πόδας” για πιθανές νέες κινήσεις. Το, δε,“ζύγισμα” των δημοσιονομικών περιθωρίων αναμένεται να γίνει στις 30 Απριλίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον απολογισμό του 2025 για το Μεσοπρόθεσμο, ενώ θα κατατεθούν και τα νέα μακροοικονομικά σενάρια. Εκεί. επίσης, θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για τη συνέχιση των πολεμικών ενεργειών και βέβαια το αν και πόσο επηρεάζεται ο Προϋπολογισμός από τον πόλεμο στον Περσικό.

Μετά το σχετικό “ζύγισμα”, όπως αναφέρεται, θα “κλειδώσουν” και οι “οροφές” δαπανών του 2026, άρα και τα περιθώρια νέων μέτρων στήριξης, ασχέτως του αν η Κομισιόν θα υποχρεωθεί τελικά από τις εξελίξεις, να ανάψει πράσινο φως σε περιορισμένου χρόνου δημοσιονομική χαλάρωση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έγιναν πολύωρες τηλεδιασκέψεις με τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα συνεχιστεί η ανταλλαγή στοιχείων. Στο επίκεντρο αυτών των διαβουλεύσεων δεν βρίσκονται μόνο τα πολεμικά σενάρια, που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο και προβλέπουν “ψαλίδισμα” της ανάπτυξης κατά μισή μονάδα και επιτάχυνση του πληθωρισμού ακόμη και στα όρια του 5%, αλλά κυρίως τα δημοσιονομικά περιθώρια, για νέα μέτρα απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις ετήσιες “οροφές” δαπανών.

Έρχονται τα μέτρα για τη βιομηχανία

Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση των μέτρων για τη βιομηχανία και το ενεργειακό κόστος. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση. οι ανακοινώσεις εκτιμάτια ότι θα γίνουν πριν το Πάσχα.

Οι αντοχές

Προς, ώρας πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν “δημοσιονομικά καύσιμα”. Πιο συγκεκριμένα, η υποεκτέλεση δαπανών στη διάρκεια του 2025, έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει το πρώτο πακέτο μέτρων 300 εκ ευρώ, εκ των οποίων, όμως, τα περίπου 100 εκ είναι αυτοχρηματοδότηση από την αύξηση της φορολογίας στα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα “παζάρια” με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες έχουν να κάνουν με τη μόνιμη επίδραση αυτής της εξοικονόμησης δαπανών, άρα αφενός με τη “νομιμοποίηση” του πρώτου πακέτου μέτρων, αφετέρου με τη δυνατότητα επιπλέον μέτρων στήριξης, χωρίς να παραβιάζονται οι φετινές “οροφές” δαπανών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα