Στη γραμμή των φοροελαφρύνσεων, που όμως περνούν από την έγκριση της τρόικας, συνεχίζει το Μαξίμου

Οι επενδύσεις ξανά στην ατζέντα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά
- 12 Ιουνίου 2014 09:09
Τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% και του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% εξακολουθεί και θέτει ως στόχο για το φθινόπωρο το Μαξίμου.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Σαμαρά
Και αυτό παρόλο που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, γεγονός που επισημάνθηκε στην πολυσέλιδη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι σε διαφορετική περίπτωση το κενό αναμένεται να αγγίζει τα 3,7 δισ ευρώ, αλλά και η προαναγγελία της λήψης δυσάρεστων αποφάσεων από Σεπτέμβριο, ενισχύουν τα εκλογικά σενάρια, τα οποία φυσικά επισήμως ξορκίζει η κυβέρνηση.
Η Αθήνα θα αντιπροτείνει τη μείωση αντί της πλήρους κατάργησης της έκτακτης εισφοράς, όπως ήθελε αρχικά, με την ελπίδα ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας, που φοβάται χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Εν τω μεταξύ, μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να αποδείξει στους εταίρους και δανειστές πως τα συμφωνηθέντα υλοποιούνται κανονικά. Όμως ήδη οι δεσμεύσεις για αποχώρηση 6.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους προκαλούν την πρώτη μίνι ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, εκ των οποίων μέρος θα οδηγηθεί σε οριστική απόλυση.
Το θέμα είχε προκαλέσει άλλωστε αντιπαράθεση και με τον προκάτοχο του κ.Λοβέρδου Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και ο κ.Μητσοτάκης έστειλε χθες επιστολή στους νέους υπουργούς υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που έχουν όλα τα υπουργεία στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης. Από το περιβάλλον του κ.Μητσοτάκη υπενθυμίζουν ότι η μείωση του δημοσίου συμφωνήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και πως εκτός εάν η κυβέρνηση λάβει σε κεντρικό επίπεδο διαφορετική απόφαση ισχύουν τα συμφωνηθέντα.
Η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει και την ατζέντα των επενδύσεων στην επικαιρότητα. Για το λόγο αυτό, αλλά και προκειμένου να δείξει πως μετά τον ανασχηματισμό συνεχίζεται κανονικά το έργο της κυβέρνησης, ο κ.Σαμαράς έχει σειρά συναντήσεων τις επόμενες ημέρες με ξένους αξιωματούχους. Σήμερα θα συναντηθεί με το Σεΐχη και τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, τον οποίο συνοδεύει στην Αθήνα ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου του Κουβέιτ και ο οποίος ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον τουρισμό, τα ακίνητα και την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Τη Δευτέρα, ο κ.Σαμαράς θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, με τον αγωγό TAP και τη ΔΕΣΦΑ στην ατζέντα και την ερχόμενη Πέμπτη τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κεκιάνγκ, με αντικείμενο συζήτησης τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και αεροδρομίων.