Στις αγορές σήμερα το δεκαετές ομόλογο

Στις αγορές σήμερα το δεκαετές ομόλογο
Φωτό από το χρηματιστήριο Eurokinissi

Σήμερα το πρωί ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο αναφοράς με στόχο την άντληση 2 -2,5 δις ευρώ

Οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης (BNP Paribas, την Citi, την Credit Suisse, την Goldman Sachs International Bank, την HSBC και την J.P. Morgan) αναμένεται να κλείσουν το βιβλίο προσφορών μέχρι και το μεσημέρι καθώς έχουν προηγηθεί συνεννοήσεις με το κοινό των επενδυτών και μένει πλέον μόνο η υποβολή των προσφορών.

Η απόπειρα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου στοχεύει στην επανεμφάνιση της Ελλάδας σε μια διάρκεια κρατικών τίτλων όπου η Ελλάδα απουσίαζε για χρόνια λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχήματα της έκδοσης του νέου ομολόγου είναι τρία

Πρώτα το μέσο σταθμικό επιτόκιο της έκδοσης . Η απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το 4% Ένα επιτόκιο της τάξης 3,8% ή 3,9% να μην δείχνει πολύ χαμηλότερη από το 4% αλλά έχει συμβολική σημασία καθώς η τελευταία – ολοκληρωμένη – έκδοση 10ετούς ομολόγου που έγινε το 2009 είχε επιτόκιο 4,6% όταν η Ελλάδα είχε χρέος 120% του ΑΕΠ ενώ σήμερα έχει χρέος στο 180% του ΑΕΠ.

Δεύτερο στοίχημα της έκδοσης είναι το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση που θα δώσει ένα δείγμα για το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους στην διάρκεια των 10ετων που αποτελεί «βαρόμετρο» για την πραγματική πιστοληπτική ικανότητα για όλες τις χώρες του κόσμου.

Το τρίτο και πιο σημαντικό στοίχημα θα είναι η «σύνθεση» των επενδυτών που θα συμμετέχουν στο βιβλίο προσφορών. Στην προηγούμενη έκδοση του 5ετους ομολόγου στις 28 Ιανουαρίου τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) περιορίστηκαν στο 30% των αποδεκτών προσφορών ενώ το 70% όσων συμμετείχαν ήταν πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Σχετική ασφάλεια παρέχει το γεγονός ότι η έκδοση δεν γίνεται για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου ενώ όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές γνωρίζουν για την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που εξασφάλισε η Ελλάδα από Eurogroup της περασμένου Ιουνίου. Επίσης γνωρίζουν και για τα συνολικά 30 δις ευρώ (μαζί με τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών) των ρευστών διαθεσίμων που έχει η Ελλάδα και με τα οποία μπορεί να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για παραπάνω από 2 χρόνια. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα