Στόχος η διαπραγμάτευση εξπρές με στήριξη από ΕΕ

Στόχος η διαπραγμάτευση εξπρές με στήριξη από ΕΕ
Official reception of the President of France Emmanuel Macron, by the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, at the Maximos Mansion in Athens, Greece, on September 7, 2017 / , , , , , 7 , 2017 SOOC

Μπαράζ επαφών προετοιμασίας τις προηγούμενες μέρες με κοινοτικούς αξιωματούχους με αποκορύφωμα ταξίδι αστραπή του Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο με στόχο τα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης.

Σε ρυθμούς αξιολόγησης μπαίνει από σήμερα το οικονομικό επιτελείο με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που θα παραμείνουν στην Αθήνα για δύο εβδομάδες «σκανάροντας» πρόοδο , καθυστερήσεις και αποκλίσεις στα 95 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Η προετοιμασία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς είναι περισσότερο εντατική από την πρώτη και την δεύτερη αξιολόγηση. Από τις 15 Αυγούστου υπάρχουν συνεχείς επαφές των υπηρεσιακών του υπουργείου οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων που διαχειρίζονται δύσκολους φακέλους του προγράμματος (Εργασίας Οικονομίας και Ανάπτυξης Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης) με τους τεχνοκράτες των θεσμών.

Μάλιστα, έχουν προηγηθεί και δύο τηλεδιασκέψεις σε υπηρεσιακό επίπεδο με μια σύνοψη των θεμάτων που δείχνουν να καθυστερούν και χρειάζονται επιτάχυνση. Από την άλλη η Ελληνική πλευρά έχει μια καθαρή εικόνα ποια είναι θέματα sos και ποια δευτερεύοντα για την δεύτερη αξιολόγηση.

Σε συνέχεια της συνάντηση των κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη την Περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί είχαμε την επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα την Παρασκευή του επικεφαλή της ομάδας της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο. Ο Ιρλανδός αξιωματούχος είχε επαφές με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και τραπεζικούς κύκλους με στόχο να υπογραμμίσει τα θέματα που θεωρεί και ο ίδιος ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για να μην καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση.

Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη προανήγγειλε από την συνέντευξη του στο πλαίσιο της ΔΕΘ την σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου με στόχο την επιτάχυνση των θεμάτων που παρουσιάζουν καθυστέρηση

Σύμφωνα με πληροφορίες καθυστέρηση στις προετοιμασία τους παρουσιάζουν πέντε βασικά πακέτα θεμάτων.

Οι αλλαγές δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διευθυντών και των απλών υπαλλήλων πάνω στο οποίο θα βασιστεί και το σχέδιο της νέας κινητικότητας στο δημόσιο . Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν πειστικές απαντήσεις για τον χρόνο και τον τρόπο μείωσης των συμβασιούχων. Το θέμα έχει σταματήσεις στην άρνηση της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει την αξιολόγηση υπαλλήλων πριν την αξιολόγηση των διευθυντών .

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Με βάση το μνημόνιο θα έπρεπε μέχρι και το τέλος Ιουνίου να έχει επανυπολογστεί το 10% των παλιών συντάξεων ώστε να μπορεί υπάρξει το ταχύτερο δυνατό εικόνα για το ύψος της προσωπικής διαφοράς που θα πρέπει να περικοπεί από το 2019. Ο στόχος χάθηκε αλλά τέθηκε ξανά με στόχο τον επανυπολογισμό του συνόλου των παλαιών συντάξεων μέχρι και το τέλος του χρόνου . Το ζητούμενο σε αυτήν φάση είναι να μπορεί να καταγραφεί πρόοδος στο θέμα από τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι αλλαγές στο εργασιακό και ειδικότερα της υιοθέτησης των ρυθμίσεων που θα καθιστούν δυσκολότερη την κήρυξη απεργίας που δεν πέρασαν στο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Βουλή . Αντίθετα δεν είδα με καλό μάτι την θεσμοθέτηση της μη πληρωμής δεδουλευμένων ως βλαπτική μεταβολή στην εργασιακή σχέση ειδικά στο σημείο που προβλέπει προσφυγή και εκδίκαση με συνοπτικές διαδικασίες την θεμελίωση επιδόματος ανεργίας για τον θιγόμενο.

Η «αναστοχοθέτηση» των κοινωνικών επιδομάτων Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν το ύψος και οι δικαιούχοι οικογενειακών αναπηρικών στεγαστικών και μεταφορικών επιδομάτων μετά την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Σε αυτά τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

Το πακέτο των παρεμβάσεων στην αγορά και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος όπου εκκρεμούν αποφάσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού των φαρμακείων και των μονάδων βραχείας νοσηλείας που καθυστερούν από πέρσι.

Πιο ομαλά (τουλάχιστον σε ότι αφορά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς) είναι τα θέματα που αφορούν στον προϋπολογισμό του 2018. Ο φόβος στον τομέα αυτόν αφορά στη στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ που βλέπουν ακόμη τρύπα 2,4 δις ευρώ κάνοντας την εκτίμηση ότι με τα υφιστάμενα μέτρα η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ αντί 3,5% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα