Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα

Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα

Στην Αθήνα πραγματοποιείται το παγκόσμιο συνέδριο Μαρινών, ICOMIA.

Με τη συμμετοχή άνω των 400 προσκεκλημένων, πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών, του Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας, ICOMIA.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διοργάνωση, σε μια χώρα που θα έπρεπε, λόγω του θαλάσσιου συγκριτικού της πλεονεκτήματος, να βρίσκεται πολύ ψηλότερα στον θαλάσσιο τουρισμό.

Μιλώντας για την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και των μαρινών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τόνισε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά υπάρχει στρατηγική που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Όπως επίσης για πρώτη φορά, υπήρξε και υλοποιείται συγκεκριμένη πολιτική στον τουρισμό για την ανάπτυξη των μαρινών και την ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλο έλξης στον τουρισμό με σκάφη αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διερευνήσουν τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει επενδυτικές προσπάθειες με στόχο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Η υπουργός αναφέρθηκε:

– Στα Προεδρικά Διατάγματα για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου, τα πρώτα σε εφαρμογή του νόμου περί τουριστικών λιμένων, που εξέδωσε το Υπουργείο Τουρισμού για την έγκριση χωροθέτησης μαρινών μεγάλου μεγέθους και μαρινών σε περιοχές υπό ειδικό χωροταξικό καθεστώς προστασίας. Η έκδοση των Π.Δ. ανοίγει το δρόμο για την επενδυτική αξιοποίησή των δύο μαρινών, για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα για την αξιοποίηση και άλλων μαρινών. Επίσης έχει κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση Π.Δ. για τη νέα μαρίνα Πύλου.

– Στην καθιέρωση φιλικότερου πλαισίου για την επενδυτική αξιοποίηση και την ανάπτυξη μαρινών.

– Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία δικτύου μεσαίου και μεγάλου μεγέθους μαρινών τα επόμενα χρόνια, στη βάση επιχειρησιακού σχεδίου (businessplan) που θα καταρτίσει το Υπουργείο Τουρισμού, έχοντας αιτηθεί την τεχνική υποστήριξη της ΕΕ. Στόχος επίσης είναι η ανάπτυξη ενός πρωτεύοντος συστήματος μαρινών που θα λειτουργούν ως κόμβος (hubports) στα νησιά και στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και η διασύνδεσή τους με ένα δευτερεύον σύστημα αγκυροβολίων και καταφυγίων

– Την ανάπτυξη, προώθηση και προβολή του γιώτινγκ και του θαλάσσιου τουρισμού μέσω της υλοποιούμενης ενιαίας εθνικής στρατηγικής από τη Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας.

– Την προώθηση του τουριστικού προϊόντος στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και του γιώτινγκ στις ξένες αγορές μέσω του ΕΟΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα