Συμβιβαστική πρόταση στο Eurogroup αποκαλύπτει η Wall Street Journal

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη τύπου μετα το τέλος της συνάντησης τους στο υποουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015.
(EUROKINISSI.ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη τύπου μετα το τέλος της συνάντησης τους στο υποουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI.ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, αναφέρει η WSJ. Αντιμέτωπη με την σκληρή στάση των δανειστών θα βρεθεί η ελληνική αποστολή στο αποψινό Eurogroup, σύμφωνα με τους FT

Στις σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και του προγράμματος στήριξης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εν όψει του σημερινού Eurogroup, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στην επέκταση του προγράμματος, αναφέρονται δημοσιεύματα των εφημερίδων Wall Street Journal και Financial Times.

Το δημοσίευμα της WSJ σημειώνει ότι οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».

Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του. «Είναι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία. Οι συζητήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διαπίστωσαν λίγο κοινό έδαφος» σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχο που είναι ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις. Ένας δεύτερος αξιωματούχος, που μίλησε στην εφημερίδα μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιέγραψε την κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη» προσθέτοντας ότι «οι ελπίδες δεν είναι πολλές» για το σημερινό Eurogroup.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο για μία συμφωνία είναι η κάλυψη του μακροχρόνιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, αναφέρει η WSJ. Το τρέχον πρόγραμμα, αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη προέβλεπε ένα χρηματοδοτικό κενό για το 2015 ύψους 12,3 δισ. ευρώ, με την υπόθεση της καταβολής της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα και επιπλέον 10,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το κενό αυτό πιθανόν έχει αυξηθεί λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και της επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως και λόγω της αύξησης των δαπανών που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν περίπου 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά αυτό δύσκολα θα επαρκέσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015.

Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύγχανε τους δημοσιονομικούς στόχους του ισχύοντος προγράμματος, μεταξύ των οποίων και τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έπρεπε να δανεισθεί περίπου 45 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 42 δισ. ευρώ, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα περιορισθούν στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.

Financial Times: Χάσμα Ελλάδας-πιστωτών πριν το Eurogroup

Το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που οδηγεί σε μία δύσκολη αναμέτρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του σήμερα το βράδυ. «Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα ήγειρε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης» σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας: «Τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα».

Η Γερμανία θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, παρουσιάζοντας το σχέδιό της, εξηγώντας πώς θα υλοποιήσουν το σημερινό πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα βασισθεί η Αθήνα από την 1η Μαρτίου. Ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πολιτική της και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας». «Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι. Απορρίπτω το να πετάξει κάποιος μία βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την πάρει όμηρο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν θέσει το ζήτημα να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών, αργότερα στην εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά ακόμη και μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν κάνει αρκετή πρόοδο σήμερα, ώστε να έχει νόημα η νέα συνεδρίαση. Το Βερολίνο είναι ανοικτό στη μείωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και θεωρεί ότι θα ήταν δυνατό να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, ενώ η Ελλάδα θέλει τη μείωσή τους στο 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ.: άλλο δημοσίευμα των Financial Times της περασμένης Παρασκευής ανάφερε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ).

Bloomberg:  Η Γερμανία θα λάβει υπόψη και τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ

 Η στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πείσει τη Γερμανία να κάνει παραχωρήσεις, όσο και τα οικονομικά επιχειρήματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μία νέα συμφωνία βοήθειας της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι μεταπολεμικές συμμαχίες της Ελλάδας δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει να χάσει μόνο χρήματα» σημειώνει ότι η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται, καθώς ο πόλεμος στη Συρία στα Ανατολικά, η αποτυχία του κράτους της Λιβύης στα Νότια και η πρώιμη εκεχειρία στην Ουκρανία προστίθενται στις συνεχείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.

«Δικαιολογημένα θα έθετε κανείς το ερώτημα, αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν την πολυτέλεια της δημιουργίας ενός κενού ασφάλειας και μίας μαύρης τρύπας στην κρίσιμη περιοχή» δήλωσε στο Bloomberg ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανόν δεν αποτελεί «μία αποδεκτή απώλεια για μία ΕΕ με τις φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν σημαντικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε τη Ρωσία να σταματήσει τη βία στην Ουκρανία τονίστηκε από τις πολύ πιο φιλικές σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι αυτές έστειλαν το μήνυμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διακυβεύουν περισσότερα από τα 195 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης στην αντιπαράθεσή τους με την Ελλάδα.

Αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι το ισχυρότερο όπλο του Έλληνα πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. «Αυτό είναι πιθανόν το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που έχει ο Τσίπρας» δήλωσε ο κ. Κούρκουλας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένα δύσκολο Eurogroup περιμένει την κυβέρνηση σήμερα

Σκληρό μήνυμα Σόιμπλε: Λυπάμαι για τους Έλληνες, η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι ανεύθυνη

Ύστατη προσπάθεια Γιούνκερ για συμφωνία στο Eurogroup

SHARE:

24Media Network